Wammen håber fortsat på aftale mellem Serbien og Kosovo

03/04/2013 13:40

BNB

Nyheder
»Det er beklageligt, at det trods betydelige anstrengelser fra begge sider ikke var muligt at nå i mål i går med en aftale. Der er ingen tvivl om, at spørgsmålet om det nordlige Kosovo har central betydning for Serbiens og Kosovos EU-perspektiv, og at det er følsomt for begge parter,« siger ministeren i en kommentar.Hovedkernen i forhandlingerne er ifølge AFP fremtiden for det serbiske mindretal, der bor i Kosovo, især i den nordlige del af landet, efter at Kosovo løsrev sig fra Serbien i 2008.Med en aftale håber Serbien, at man kan begynde forhandlinger i forhold til at opnå EU-medlemskab. Men efter tirsdagens møde, der var det ottende og foreløbigt sidste i den dialog, EU har arrangeret mellem landene, måtte de to premierministre fra Serbien og Kosovo rejse hjem uden en endelig aftale.»Kløften mellem de to er meget smal, men dyb,« skrev EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ifølge AFP i en udtalelse i kølvandet på de frugtløse forhandlinger, der varede mere end 12 timer. Hun har mæglet mellem de to parter under forhandlingerne i Bruxelles.Nicolai Wammen håber dog fortsat på en aftale.»I går var et ærgerligt foreløbigt punktum. Men det var ikke et endeligt punktum. Det er afgørende, at forhandlingerne videreføres, og jeg håber, at parterne kan nå til enighed om en aftale, som først som sidst er til gavn for befolkningerne i Serbien og Kosovo. Jeg ser frem til at drøfte situationen med mine EU-kollegaer i forbindelse med det kommende rådsmøde senere på måneden,« siger han.Ved mødet i Rådet skal der tages stilling til, hvorvidt Serbien og Kosovo »kan bevæge sig videre i deres respektive EU-spor«, lyder det.De to parter har allerede indgået en række aftaler med blandt andet åbning af grænsegange og fordeling af toldindtægter, men de mangler endnu at finde en løsning på spørgsmålet om selvstændighed for de serbiske kommuner i det nordlige Kosovo.

Mest læste i dag

»Det er beklageligt, at det trods betydelige anstrengelser fra begge sider ikke var muligt at nå i mål i går med en aftale. Der er ingen tvivl om, at spørgsmålet om det nordlige Kosovo har central betydning for Serbiens og Kosovos EU-perspektiv, og at det er følsomt for begge parter,« siger ministeren i en kommentar.

Hovedkernen i forhandlingerne er ifølge AFP fremtiden for det serbiske mindretal, der bor i Kosovo, især i den nordlige del af landet, efter at Kosovo løsrev sig fra Serbien i 2008.

Med en aftale håber Serbien, at man kan begynde forhandlinger i forhold til at opnå EU-medlemskab. Men efter tirsdagens møde, der var det ottende og foreløbigt sidste i den dialog, EU har arrangeret mellem landene, måtte de to premierministre fra Serbien og Kosovo rejse hjem uden en endelig aftale.

»Kløften mellem de to er meget smal, men dyb,« skrev EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ifølge AFP i en udtalelse i kølvandet på de frugtløse forhandlinger, der varede mere end 12 timer. Hun har mæglet mellem de to parter under forhandlingerne i Bruxelles.

Nicolai Wammen håber dog fortsat på en aftale.

»I går var et ærgerligt foreløbigt punktum. Men det var ikke et endeligt punktum. Det er afgørende, at forhandlingerne videreføres, og jeg håber, at parterne kan nå til enighed om en aftale, som først som sidst er til gavn for befolkningerne i Serbien og Kosovo. Jeg ser frem til at drøfte situationen med mine EU-kollegaer i forbindelse med det kommende rådsmøde senere på måneden,« siger han.

Ved mødet i Rådet skal der tages stilling til, hvorvidt Serbien og Kosovo »kan bevæge sig videre i deres respektive EU-spor«, lyder det.

De to parter har allerede indgået en række aftaler med blandt andet åbning af grænsegange og fordeling af toldindtægter, men de mangler endnu at finde en løsning på spørgsmålet om selvstændighed for de serbiske kommuner i det nordlige Kosovo.