Wammen hilser Kroatien velkommen i EU

Rapporten giver grønt lys for, at Kroatien kan blive medlem af EU fra 1. juli 2013, og det glæder den danske Europaminister Nicolai Wammen (S).

»Rapporten dokumenterer, at Kroatien har arbejdet hårdt og målrettet for at gøre sig parat til EU-medlemskab. Det er derfor fuldt fortjent, at Kroatien som forventet tiltræder som EUs 28. medlem fra 1. juli i år,« siger Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar.

»Men det er vigtigt, at reformprocessen i Kroatien fortsætter, som rapporten også viser. Det understregede jeg netop over for den kroatiske regering, da jeg besøgte Zagreb i februar,« siger han.

Kroatien indgav ansøgning om medlemskab af EU i 2003, og forhandlinger med EU om medlemskab begyndte i 2005. EU har sideløbende med forhandlingerne overvåget landet for at sikre, at landets lovgivning er i overensstemmelse med EU-lovene og bestemmelser omkring konkurrencepolitik, retsvæsen, grundlæggende rettigheder samt retfærdighed, frihed og sikkerhed.

Ved en tale tirsdag på Vern-universitetet i den kroatiske hovedstad Zagreb slog EU-kommissær Stefan Füle fast, at Kroatien har gjort store fremskridt, og at landet er klar til medlemskab af EU.

Han sagde blandt andet, at Kroatiens medlemskab vil blive til gavn for både kroatere og for EUs øvrige borgere, fordi det vil styrke velstanden og stabiliteten i regionen.

Han sagde dog også, at Kroatien skal bidrage til at løse EUs igangværende økonomiske krise.

»EU og Kroatien står over for store udfordringer i at bringe økonomien tilbage på et bæredygtigt spor. Sammen vil vi stå bedre rustet til at løse opgaven,« sagde Füle ifølge EU-kommissionens hjemmeside europa.eu.

Han understregede også, at der venter flere udfordringer og krav forude for Kroatien, hvis landet ønsker at være med i Schengen-samarbejdet omkring grænsekontrol samt samarbejdet omkring den fælles valuta, Euroen.

14. april går kroaterne til stemmeurnerne for at vælge landets repræsentanter til EU-parlamentet. Danmark forventes at ratificere traktaten vedrørende Kroatiens tiltrædelse af EU i begyndelsen af maj.

 

Dagens Gossip