Wammen: Serbien og Kosovo rykker tættere på Europa

»Dermed tager vi et vigtigt skridt i forhold til at bringe Serbien og Kosovo tættere på resten af Europa. Det er en anerkendelse af, at de to lande har lavet fred og forsoning med den aftale, de indgik for kort tid siden,« siger den danske europaminister Nicolai Wammen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Wammen mener, at der formentlig vil gå »nogle år«, før forhandlingerne med Serbien munder ud i et egentligt EU-medlemskab.

»Der er ingen fribilletter til EU-medlemskab. Serbien skal lave reformer af landets økonomi og retsvæsen og sørge for et stærkt demokrati som forudsætning for, at man på et tidspunkt kan blive medlem af EU, hvis man opfylder alle betingelser. Serbien kan nu tage første skridt, og så må de vise, at de kan levere varen,« siger Nicolai Wammen.

Kosovo er ikke formelt kandidat til at søge om medlemskab af EU, og derfor følger landet et andet spor på vej mod et tættere samarbejde med EU.

Processen henimod Tyrkiets optagelse i EU fortsætter også, men først skal der udarbejdes en såkaldt »fremskridtsrapport«.

»Vi har i dag taget en beslutning om, at man åbner et af de forhandlingskapitler, der indgår i Tyrkiets optagelsesforhandlinger, det såkaldte kapitel 22. Men forhandlingerne går først konkret i gang til oktober, når EU har haft lejlighed til at lave en rapport om, hvordan de fremskridt, der er vigtige, når det gælder landets optagelsesforhandlinger, skrider frem,« siger Nicolai Wammen.

»Fra dansk side har jeg udtrykt opbakning til kritikken, som Catherine Ashton (EUs udenrigsrepræsentant, red.) på vegne af EU har rettet mod Tyrkiet i forhold til de begivenheder, vi har set i Tyrkiet. Vi opfordrer til, at man har dialog og fredelige midler, når man fra tyrkisk regerings side skal forholde sig til de demonstrationer, der har fundet sted,« siger Nicolai Wammen med henvisning til de seneste ugers uroligheder med sammenstød mellem tyrkisk politi og demonstranter.

Nicolai Wammen oplyser, at den tyrkiske udenrigsminister har accepteret, at der udarbejdes en fremskridtsrapport, der kan danne grundlag for videre forhandlinger til oktober.

Indstillingerne fra europaministrene skal godkendes af stats- og regeringscheferne på EU-topmødet på torsdag.

 

Dagens Gossip