Wammen: USAs oplysninger peger entydigt på Assad

»Jeg mener, at Kerry har holdt en stærk tale, hvor han på USAs vegne har fremlagt en række oplysninger, der entydigt peger i retning af, at Assad-regimet har stået bag det angreb, der har kostet mere end 400 børn og 1.000 voksne livet,« siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

På pressemødet fredag aften dansk tid åbnede John Kerry også op for en - omend begrænset - militær aktion i Syrien som modsvar til regimets anvendelse af kemiske våben. Og det skridt bakker den danske forsvarsminister op om.

»Fra dansk side er vi jo varme tilhængere af, at FNs Sikkerhedsråd handler. Men indtil nu har det ikke vist sig muligt, fordi russerne har blokeret for en fælles holdning, og hvis FN-sporet ender blindt, så vil der fra dansk side være opbakning til en amerikansk aktion i forhold til at beskytte civile i Syrien mod yderligere angreb med kemiske våben,« siger Nicolai Wammen, som understreger, at Danmark fortsat nøjes med en politisk og ikke militær opbakning til USA.

»Det er samtidig også vigtigt at understrege, at Danmark ikke er blevet spurgt i en eventuel amerikansk aktion mod Assad-regimet i Syrien, og at præsident Obama har gjort det klart, at han ikke har taget nogen endelig beslutning endnu,« siger forsvarsministeren med henvisning til, at den amerikanske præsident efter John Kerrys pressemøde udtalte, at han anser Syriens brug af kemiske våben for at være en trussel mod amerikansk national sikkerhed, men at han endnu ikke har taget en beslutning om et angreb mod Syrien.

»Jeg håber, at der på baggrund af de oplysninger, som USA er kommet med her til aften, vil være en holdning i verdenssamfundet, at det her skal fordømmes og er helt uacceptabelt, og så vil vi i øvrigt følge situationen tæt fra regeringens side,« siger forsvarsministeren.

FNs udsendte eksperter i Syrien er fredag blevet færdig med at indsamle undersøgelser fra området uden for Damaskus, hvor et omfattende giftgasangreb slog ned 21. august.

 

Dagens Gossip