Webkamera letter vejen for pædofile

Et smilende ansigt på skærmen og søde ord kan lettere få børn og unge, når de sidder alene på værelset, til at gå med til noget, som, de senere føler, er seksuelt krænkende.

Det vurderer psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet, der mener, at de mange kameraer i computere og telefoner gør det lettere for pædofile at få kontakt med børn.

- Udbredelsen af webkameraer gør det lettere for voksne, der er seksuelt interesserede i børn, at give ros og positive tilkendegivelser til børn, som kan være med til at nedbryde barriere hos børnene, siger Kuno Sørensen til Ritzau.

Psykologen overværer i øjeblikket en retssag ved Retten i Lyngby, hvor en 21-årig mand er tiltalt for over 100 tilfælde af blufærdighedskrænkelser eller tvang over internettet af 86 piger fra 10 til 18 år.

I sagen har den 21-årige ifølge anklageren blandt andet brugt videosamtaler over Skype til at tale med pigerne. Videosamtalen gør op med pigernes forestillinger om uhyggelige mænd bag sætninger i et chatrum, mener psykologen.

- Kontakten over webkamera opleves mere personlig, og den gør, at børnene ser en umiddelbar almindelig person i den anden ende, forklarer Kuno Sørensen.

Den 21-årige jurastuderende har ifølge anklager Margit Wegge brugt truslen om at offentliggøre nøgenbilleder, hvis ikke pigerne gjorde, som han bad dem om. Og netop muligheden for afpresning skal nutidens unge have mere oplysning om.

- Børnene skal stole på deres mavefornemmelser, og så skal de oplyses om, hvordan ord og billeder kan bruges imod dem som pression, lyder det fra psykologen.

Red Barnet står bag siden sikkerchat.dk, og her lyder opfordringen, at børnene skal oplyses, så de kan få gavn af de gode sider ved sociale medier. Ligesom når børn lærer at begå sig i trafikken i stedet for at holde dem inden døre.

Der forventes dom i sagen i slutningen af september.

/ritzau/

 

Dagens Gossip