Whistleblower afslører »rædselsvækkende« forhold i australsk fangelejr

Sådan beskriver den australske minister for integration, Tony Burke, de detaljerede rygter om omfattende tortur og voldtægter i en australsk fangelejr på Admiralitetsøerne nord for Ny Guinea. Rygterne kommer fra whistleblower Rod St George, som er tidligere chef for sikkerheds- og arbejdsmiljø i lejren, og den australske ministers vurdering af tilstandene lyder ganske rammende.Ifølge whistlebloweren har beboere i lejren fået ordre på at sy deres læber sammen, ligesom de har fået tæv, efter de havde protesteret over forholdene. Sikkerhedssituationen i lejren er så kaotisk, at andre er blevet indespærret med medfanger, som de tidligere er blevet voldtaget af, selvmordsforsøg og selvskade er et »næsten dagligt« fænomen, og en enkelt mand fik sin trommehinde sprængt, efter han havde fået tvunget opløsningsmiddel i øret.

»Jeg har aldrig set mennesker så nødlidende, så hjælpeløse og uden håb før,« siger Rod St George til det australske tv-program Dateline på SBS.

Rygterne kommer netop som premierminister Kevin Rudd har annonceret, at lejren skal udvides til at kunne huse op mod 3.000 fanger mod de nuværende 600. Tiltaget kommer som en reaktion på den massive tilstrømning af bådflygtninge til Australien og omkringliggende øer, som bare i 2013 ligger på flere end 15.000 mennesker.

Rod St George beskriver de nuværende faciliteter som »ikke engang brugbare som en hundekennel«, og han valgte derfor at forlade lejren.

»Jeg påtog mig opgaven med hensigten om at højne sikkerheden, men det viste sig ret hurtigt at være umuligt,« fortæller whistlebloweren.

Den australske minister for integration har lovet at handle på rygterne. Han fik nys om tilstandene i lejren for halvanden uge siden, men først omkring middag i går dansk tid hørte han om detaljerne fra whistlebloweren selv.

»Jeg ville ønske, at jeg havde fået kendskab til detaljerne i sagen før i går aftes, fordi så havde jeg handlet før da. Der er ingen tvivl om, at de ting, der er blevet beskrevet, involverer situationer og forbrydelser, som ikke må ske,« siger Tony Burke til australske ABC Radio.

Tony Burke har annonceret, at han nu personligt vil inspicere lejren.

 

Dagens Gossip