Yahya Hassan var klar til krig

Årets to mest forhadte islam-kritikere mødtes for få måneder siden på forlaget Gyldendal i det indre København.

Det skete inden Yahya Hassans digtsamling landede i landets boghandlere og siden sendte chokbølger gennem Danmark og gjorde ham til en jaget mand i ghettoen, skriver BT. På mødet viste Yahya Hassan sin skudsikre vest frem. Yahya Hassan var klar til krig, inden den var brudt ud.

»Hvis man vil sige noget, må man også forvente, at der kommer klø den anden vej,« sagde Yahya Hassan til Ahmed Akkari.

Odds: Siger dronningen "selfie" i nytårstalen?

Det skriver BT søndag, hvor avisen bringer et portræt af digteren Yahya Hassan, der i sin digtsamling giver et indblik i den danske ghetto-verden, hvor tæv og tyverier er hverdag. Det har kostet den unge digter dyrt i form af dødstrusler og døgnbeskyttelse af PET-vagter.

En »varm hilsen«. Sådan beskriver Ahmed Akkari den besked han modtog fra Yahya Hassan i sensommeren 2013. Ahmed Akkari vakte opsigt og vrede i det muslimske miljø, da han i slutningen af juli 2013 stod frem i BT og fortalte, at han nu forstod Pia Kjærsgaard, tidligere formand for Dansk Folkeparti, samt talte for demokrati og ytringsfrihed.

Den tidligere islamiske prædikant, der under Muhammed-krisen spillede en central rolle i vreden mod Danmark, advarede i sommer den danske offentlighed mod sine tidligere muslimske allierede, som han kaldte farlige for Danmark.

Efter sin undskyldning modtog Akkari i sensommeren beskeder fra vrede muslimer, som blandt andet skrev: »Du er en medieluder, en bøsse, en hund og en griseelsker«. Derudover blev han mødt af trusler og attentatforsøg efter sine udsagn. Anderledes var budskabet fra den unge digter, Yahya Hassan, til Akkari.

Den 16 år yngre Yahya Hassan var selv på vej med en giftig kritik af det muslimske miljø, og han kom med sin opbakning til Akkari i en SMS.

Ghetto-digte er fed forretning: Yahya Hassan tjener kassen

Akkari siger til BT, at han tænkte, at det var en ung mand, der nok studerede og var optaget af frisind.

Han skriver tilbage: »Tak for dine ord. Lykke til med det hele,« fortæller Ahmed Akkari, der senere huskede »den varme hilsen«, da han hørte et radio-program med Yahya Hassan, der var på vej med en kontroversiel digtsamling.

De to, årets måske mest forhadte personer i det muslimske miljø, mødtes derefter på Gyldendal, hvor de snakkede i mere end en time over en kop varm kakao.

På det tidspunkt var der ingen vej tilbage for Yahya Hassan. Digtene var skrevet, kontrakten med Gyldendal var skrevet under, og det var blot et spørgsmål om tid, før Yahya Hassan stod med de samme dødstrusler, og det samme had fra det muslimske miljø, som Akkari gennemlevede.

 

Dagens Gossip