Politiradio afslører indsats mod Tibet-sympatisører

Stik imod den officielle forklaring greb politiet ind over for personer med Tibets flag, da Kinas præsident i 2012 besøgte København.

Det afsløres mandag i Østre Landsret, hvor der i en retssag anlagt mod Københavns Politi afspilles lydfiler fra politiets radiokommunikation.

Seks borgere mener, at de ulovligt blev frihedsberøvet under præsidentbesøget, fordi de var i besiddelse af Tibet-flag.

Tidligere har byretten afvist påstanden for fem af de seks borgeres vedkommende. Derimod blev en mand i Kongens Have frihedsberøvet ulovligt i godt en times tid, har byretten fastslået.

Nu ruller sagen videre i landsretten, hvor tre dommere mandag præsenteres for en stribe mere eller mindre skrattende politi-meldinger.

"Et styk kvindelig tilskuer bortvise nede fra Amalienborg, Amaliegade. Hun var i besiddelse af et frit Tibet-flag," lyder det på et tidspunkt.

Senere samme dag havde politiet fat i den samme kvinde ved Den Lille Havfrue. I politiets interne papirer står, at hun blev visiteret, fordi hun ville vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident. Officielt blev hun trukket væk på grund af en mistanke om narko.

Flere gange giver betjente meldinger om personer med Tibets flag.

På et tidspunkt spørger en politipatrulje: "Skal vi tage flaget fra dem, eller hvordan?"

Svaret kommer prompte: "Tag flaget fra dem, kom!"

Undervejs skulle præsident Hu Jintao også forbi Rosenborg Slot. Inde i den nærliggende park fik betjentene øje på en mand i en rød trøje.

"Han står inde i Kongens Have med det her flag (...) altså det skulle være det tibetanske flag. Så skal man jo beslutte sig for, hvad man gør ved ham," melder en betjent.

Resultatet blev, at han var omringet af betjente i en times tid, har han fortalt.

Tidligere har politikerne i Folketingets retsudvalg imidlertid fået at vide, at politiet ikke gik efter Tibets flag.

I et svar fra daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) afviste Københavns Politi 9. april sidste år, at politiet havde haft til opgave at forhindre fredelige demonstrationer, "herunder fremvisninger af tibetanske flag."

Retssagen i landsretten fortsætter tirsdag. Dommen ventes på et senere tidspunkt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip