10 overraskende ting du ikke vidste om kondomer

Vidste du, at kondomer var forbudt i Danmark indtil 1880’erne, selvom de blev brugt flittigt som præventionsmiddel allerede i det 16. århundrede?

Og var du klar over, at det moderne gummi blev opfundet ved en fejl af en af verdens største dækfabrikanter? Eller at selveste Bill Gates har investeret en formue i udviklingen af et nyt superkondom? Nej, vel?  

Her får du, i samarbejde med Sinful.dk, ti fascinerende (og lærerige) facts om knaldhætter, som du med garanti aldrig har hørt før. 

1. Det er en ældgammel opfindelse

I det gamle Egypten brugte mændene bomuldslærred som beskyttelse, i Kina pakkede de penisen ind i olieret silkepapir, mens romerne mente, at det var mere effektivt at anvende gedeblærer som prævention. Men faktisk så har arkæologer fundet beviser i form af hulemalerier i Grotte des Combarrelles i Frankrig, som indikerer, at kondom-konceptet allerede eksisterede ca. 12.000 f.Kr.

2. Den første store kondom-test fandt sted i det 16. århundrede

Den italienske læge Gabriele Falloppio opfandt et kondom lavet af lærred, som han dyppede i en kemisk mikstur og bandt om penis med en snor. Han testede sin opfindelse på 1.100 mænd, som blev beordret til at dyrke sex med syfilisramte kvinder. Den lader vi lige stå et øjeblik.

3. Du kan takke dækindustrien for sikker sex

Indtil 1839 var alle kondomer enten lavet af bomuldslærred, dyreskind eller -indvolde. Lige indtil den dag den amerikanske dækfabrikant Charles Goodyear opfandt vulkanisering, en teknik, som forbedrer elasticiteten i naturgummi. Den moderne gummidreng (og sikker sex) blev med andre ord opfundet ved en fejl. Tak, Charles.

4. Niks pille i Danmark

Kondomer var ulovlige og niks pille i Danmark indtil 1880'erne. Man kunne risikere bøder både for at bruge (!) og sælge dem.  

5. Trojan og Durex kom først

Youngs Rubber Company, Trojan og Durex var de første fabrikanter til at lancere latexkondomer. De blandede simpelthen gummi med vand og endte op med et materiale, der var meget tyndere og meget mere fleksibelt end det gummi, man hidtil havde fremstillet kondomer af. Det nye latexkondom kunne strækkes op til otte gange sin normalstørrelse, og kondomets tykkelse kom helt ned på under 1 mm. Det var i 1920’erne, og selvom knaldhætter findes i alverdens afskygninger i dag, så er grundopskriften stort set den samme, som dengang din tipoldefar var knægt. Seriøst. 

6. Kondomer gør sex 10.000 gange mere sikkert

Kondomer er ikke bare den sikreste præventionsform, der findes, det er også den eneste præventionsform, der både beskytter mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme. Ifølge Planned Parenthood er du 10.000 gange bedre beskyttet mod blandt andet HIV og klamydia, hvis du dyrker sex med kondom, end hvis du dyrker sex uden. Kondomer giver desuden beskyttelse mod graviditet i 97% af de tilfælde, hvor det bruges korrekt. Det er jo sådan set o.k. overbevisende. 

7. Kan rumme 3,7 liter

Du behøver ikke at bekymre dig om oversvømmelse, når du fyrer kanonen af. Et gennemsnitskondom kan nemlig rumme helt op imod 3,7 liter væske. Det er selvfølgelig uden din penis indeni, men alligevel ...  

8. Genbrug er no-go

Det kan virke som lidt af en no-brainer, men rigtig mange (det gælder selvfølgelig ikke dig) ved faktisk ikke, at gummimanden KUN må bruges én gang. I USA er problemet med genanvendelse af kondomer faktisk så stort, at de amerikanske myndigheder for ganske nylig har søsat den nationale kampagne “Don't wash or reuse #condoms!”

9. Bill Gates er tosset med gummi

Bill Gates er så vild med gummi, at The Bill Gates and Melinda Gates Foundation har sat 100.000 dollars på højkant til det geni, der kan skabe et såkaldt ‘fremtidens kondom’. Blandt ideerne er eksempelvis et kondom med håndtag, så det bliver hurtigere og lettere at rulle på samt en variant, som skal kunne tilpasse og forme sig præcist efter brugerens penis. En slags one-size-fits-all løsning. 

10. Kondomer af græs

Og apropos fremtiden, så har et forskerhold fra University of Queensland måske overhalet den gode Gates indenom. De har nemlig tænkt sig at designe et kondom af en blanding af latex og den australske græsart spinifex. Spinifex indeholder en særlig, naturlig cellulose, som kan gøre latex 20% stærkere. Præservativet, som endnu ikke er færdigudviklet, skulle efter sigende blive 30% tyndere end almindelige latexkondomer og mindst lige så holdbare. Vi hepper og krydser fingre herfra (tror vi nok).

 

Dagens Gossip