Danske læger advarer: Hundredevis af kvinder har uhelbredelig sygdom i skeden - uden at vide det

Mange læger overser den kroniske og tabubelagte lidelse. Foto: Shutterstock

Hundredevis af danske kvinder kan have en sjælden og kronisk sygdom i underlivet - uden at lægen eller de selv ved, hvad de fejler.

Det er ikke rart ikke at kunne dyrke sex.

Hvad enten at man ikke kan rent fysisk eller oplever ubehag, svie eller kløe i skeden efterfølgende, og det kan samtidig være svært grænsoverskridende at søge til lægen.  

Som oftest skyldes det ofte skedesvamp, når ph-balancen i skeden forskubbes. Men faktisk kan der være en langt mere alvorlig og kronisk lidelse, der skaber stort ubehag for kvinder.

Lidelsen hedder lichen sclerosus og betegnes som sjælden hudsygdom, som mange praktiserende læger ikke altid spotter, skriver patientorganisationen Propatienter.

Læs også

Pinligt øjeblik: Brud og gom får sved på panden, da musikken pludselig skifter under vielsen

Derfor skal nyt forskningsprojekt på Regionshospital Nordjylland skaffe mere viden om den sjældne sygdom.

- Da sygdommen er meget tabubelagt og ikke særlig kendt hos de praktiserende læger, går mange kvinder med sygdommen i mange år, inden den bliver opdaget. Det manglende kendskab til sygdommen gør, at mange kvinder oplever en betydelig forringelse af livskvaliteten og begrænsninger både seksuelt, fysisk, psykisk, aktivitetsmæssigt og socialt, fortæller Gitte Vittrup i en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Hun er sexologisk rådgiver og initiativtager til forskningsprojektet.
Her deltager 144 patienter i et forsøg, der skal sikre at flest mulige kvinder får den rette behandling mod den kroniske lidelse.

Lichen sclerosus kan optræde overalt på huden og i slimhinderne, og sygdommen ses som plettede og hvidlige ændringer i huden, særligt ved kønsdelene og ved endetarmen.

Sygdommen ses oftest hos piger inden pubertet eller kvinder i overgangsalderen, men kan også ramme mænd. Ved sjældne tilfælde kan sygdommen medfører at huden omkring kvinders skede forsnævre sig eller danne hudkræft i det angrebne område. 

Læs også

Har du hår på brystvorterne? Så kan du blive ramt af denne alvorlige lidelse

Efter man har sat fokus på den sjældne hudsygdom har man oplevet en stor stigning i patienter på Regionshospital Nordjylland. I 2016 var der 255 patienter med lichen sclerosus - i 2017 var tallet steget til 383 tilfælde.

Og sygdommen kan gøre det svært for kvinder at udføre dagligdags ting, såsom at tisse, sidde på en stol i længere tid eller cykle.

Men den kroniske lidelse kan ikke kureres, og behandlinger med stærke cremer med binyrebarkhormon kan kun lindre smerterne. 

- Kvinderne oplever store implikationer på deres seksualitet, parforhold og på deres hverdag og livskvalitet generelt, men kun få studier beskriver dette. Så vi håber med projektet her at skaffe viden om, hvordan vi bliver bedre til at give patienterne den hjælp og de værktøjer, der gør at de kan passe på sig selv og leve med deres kroniske sygdom, siger Gitte Vittrup fra Region Nordjylland.

LÆS OGSÅ: ‘Er den fugtig?’ Konditori laver vild fræk kage, og opdager det først, da kunderne griner

Nyttig viden om skeden

6 ting, din skede prøver at fortælle dig - Forestil dig, at du kunne snakke med dine kønsdele. På en måde forsøger dit underliv faktisk hele tiden at ringe dig op, men det er sjældent, du svarer. Skeden har sin helt egen måde at advare dig om forskellige ting, der sker med din krop.

Sådan ser sex ud - inde i kvindens skede - Et kærestepar har indvilget i at dyrke sex i den gode gamle missionærstilling med en kamera monteret indvendig, og resultatet er både fascinerende og bizart. 

Træt af skedeprutter under sex? Her er 4 enkle tips til at undgå dem - Hvis du vil undgå den pinlige lyd fra missen efter sex, så findes der gode råd, der giver lidt mindre røde ører efter den hede lagengymnastik.

For flere artikler under bæltestedet besøg vores guide her.

 

 

Dagens Gossip