Gode råd til at kickstarte dit sexliv - på trods af overgangsalder og hormoner

21/06/2021 14:15

Valdemar Lind

Sex og samliv
Foto: Annoncør
Foto: Annoncør
Mange kvinder lider i stilhed, når de kommer i overgangsalderen. Mens man ikke har noget imod at tale åbent om hede- og svedeture samt de ekstra kilo på sidebenene, er det tabubelagt at tale med veninderne om tørre slimhinder eller manglende sexlyst.

Mest læste i dag

Denne artikel indeholder affiliatelinks

Det er uundgåeligt og noget, som vi desværre må affinde os med. Vi bliver ældre, og med alderen sker der nogle helt naturlige processer i vores krop, der kan have en negativ påvirkning på alt fra vores helbred og sexliv til selvtillid.

Menopausen, klimakteriet eller overgangsalderen, de ændringer i kroppen, som kvinder ofte oplever i 45-55-årsalderen har mange navne, men symptomerne ofte er de samme.

De hormonelle forandringer i disse år kommer ofte til udtryk i lidelser som tørre slimhinder samt skede, manglende sexlyst og inkontinens, og det er der en helt naturlig forklaring på.

Faldende progesteron-, østrogen- og hormonproduktion

For i årene op til den sidste menstruation aftager produktionen af hormoner nemlig i takt med, at æggestokkene gradvist stopper med at modne æg. Herefter følger en række andre naturlige processer. Kroppens naturlige evne til at producere hormonet progesteron, der regulerer menstruationerne, falder, hvilket medfører uregelmæssige blødninger i flere år, indtil de stopper helt.

Østrogenproduktionen begynder med tiden også at aftage, og almindelige symptomer er hedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder og skede, blærebetændelse og flere andre symptomer, der ofte er tabubelagte.

Alle disse symptomer er som sagt helt naturlige, men har desværre en tendens til at ramme kvinder i overgangsalderen hårdt på selvtilliden, og ofte ender det med, at sexlivet helt går i stå, da tørre slimhinder kan føre til store smerter under samleje. Så foruden de fysiske forandringer, kan klimakteriet også have store konsekvenser for parforholdet og intimiteten.

Planteøstrogener kan være et alternativ til kvinder i overgangsalderen

De hormonelle ubalancer, man oplever i overgangsalderen, kan heldigvis afhjælpes med hormonbehandling, der kan hjælpe mod både udtørring og inkontinens. Men mange kvinder har ikke lyst til at gennemgå hormonbehandling hos lægen, og søger i stedet andre muligheder, især naturlige alternativer.

Et af de naturlige alternativer er planteøstrogener, som er i stand til at efterligne østrogenerne i kroppens virkning, og flere kosttilskud til kvinder i overgangsalderen indeholder netop denne type østrogen for at hjælpe dem gennem de mange hårde symptomer. Et godt eksempel er Proferia progesteron cremen fra webshoppen ShytoBuy, som har et højt indhold af progesteron til at reducere symptomer på overgangsalderen som hede- og svedeture, søvnforstyrrelser, humørsvingninger samt tørhed i skeden. Cremen er tiltænkt at bruges dagligt, og du skal blot smøre en lille mængde på efter henvisningen, hvilket er et lidt mere behageligt alternativ end piller og indsprøjtninger.

Selvom overgangsalderen for mange kvinder er en hård tid med manglende eller ikke-eksisterende sexlyst, udtørring, inkontinens og lignende andre symptomer, er der altså hjælp at hente, hvis du gerne vil have et aktivt sexliv igen – både for din og din partners skyld.