Hver fjerde mand har været sin nuværende partner utro – men ikke af den grund, du tror!

Hver fjerde mand har været sin nuværende partner utro – men ifølge sexolog Maj Wismann læser vi tallene forkert! Foto: Shutterstock

Den store befolkningsundersøgelse SEXUS, som har adspurgt mere end 62.000 danskere om bl.a. deres sexliv, har for alvor fået omtale de seneste par dage. Årsagen er, at undersøgelsen har vist, at 23% af de danske mænd har været deres nuværende partner utro.

 Altså, hver fjerde mand. For kvinder er tallet noget lavere, nemlig 14%. Undersøgelsen fik også parterapeut og sexolog Maj Wismann op af stolen. Men måske ikke på helt samme måde som så mange andre. Maj Wismann har nemlig specialiseret sig i at arbejde med utroskabs-ramte par og hun ved, hvad utroskab kan gøre ved at parforhold.

”Der er jo ingen tvivl om, at utroskab rammer meget hårdt, når det sker. Det er et tillidsbrud, som gør mere ondt end man helt kan begribe, hvis ikke man selv har prøvet det på egen krop. Men faktisk ikke kun på den ramte. De, som er utro, har det også ofte rigtigt svært, bl.a. fordi retorikken omkring utroskab er så hård og utilgivende – uagtet hvad årsagen til utroskaben så end måtte have været. Derfor er utroskab jo også noget, som mange frygter.”, forklarer Maj Wismann, der i sin praksis har arbejdet sammen med mere end 400 par, der har kæmpet med at bearbejde utroskab og dertil hjulpet mere end 5000 par igennem hendes 30 dages email-kursus om utroskab.

Læs også

Selv sexologen blev overrasket: Hver femte har været i et åbent forhold

 

Sex er sjældent årsagen til utroskab.

Dér, hvor Maj Wismann mener, at den meget opmærksomhed på undersøgelsen går galt i byen er, at det skaber en unødig frygt hos par, der ellers har det rigtigt godt.

”Det bliver lidt udlagt, som om det nærmest er en naturlov, at mænd er utro, og at det handler om, at deres sexliv ikke er tilfredsstillende nok derhjemme. Men det er ganske enkelt ikke rigtigt. For det første handler utroskab faktisk meget sjældent om sex. Jeg ved fra alle de mange par, jeg efterhånden har talt med om det, at det langt oftere handler om andre ting: Om manglende nærvær, om stress, om at savne at blive set, hørt og anerkendt. Sex har faktisk sjældent hovedrollen, og jeg kender mange par, der har et glimrende parforhold uden at have sex særligt tit. Så det er den ene ting,” forklarer parterapeuten, og fortsætter:

”Den anden ting er, at jeg synes, vi ser helt forkert på tallene. Ja, 23% er et højt tal – men vi skal altså lige huske på, at 77%, altså 3 ud af 4 mænd jo IKKE er utro. Lige meget hvordan deres parforhold så ellers fungerer. Og det synes jeg faktisk er rigtig interessant. For hvad er det, DE gør for IKKE at rode sig ud i utroskab? Det er jo dét, der er spændende, synes jeg.”

Foto: Anne Kring - http://www.annekring.dk

 

Lær af de gode parforhold

Når Maj Wismann arbejder med par, så arbejder hun med udgangspunkt i den forskningsbaserede parterapi. Her tages der udgangspunkt i konkret forskning og valide resultater, og der er faktisk slet ikke nogen tvivl om, hvad der skaber et godt parforhold.

”Forskningen fortæller, at dét, som skaber et godt parforhold, er den gensidige respekt, den anerkendende kommunikation og det gode venskab. At vi husker at tale med hinanden, og at vi kan finde ud af at gøre det på en god måde, hvor svære emner ikke altid ender i en konflikt,” fortæller hun.

”Derfor er det så trist, at fokus i de mange artikler, som undersøgelsen har afstedkommet, handler om at forklare og fortælle, hvorfor nogen mænd er utro. De skulle hellere tale med nogen, der ikke har været det og så høre, hvordan de undgår det. For det kan vi alle sammen lære noget af. Det andet skaber ærlig talt bare frygt, jalousi og unødig mistanke i parforhold, der måske ellers har været ganske velfungerende,” slutter Maj Wismann af.

Download Maj Wismanns e-bog "Når utroskaben rammer" gratis og få tilsendt 30 dages mailkursus om at komme videre efter utroskab

 

Dagens Gossip