Dét kan vi lære af de unge

Foto: Shutterstock

De unge generationer nedbryder normer som aldrig før, og nogle synes måske, at det er lige i overkanten. For er det også nødvendigt med 50 forskellige kønsidentiteter og et hav af seksualiteter? Ja, måske er det! Her er, hvad vi kan lære af de unge.

Annoncør betalt indhold

Samfundets unge har alle dage været drivkraft for forandring og forbedring. Der er derfor intet ualmindeligt i, at nutidens yngre generationer udfordrer normerne. Og der er sådan set heller ikke noget ualmindeligt i, at de ældre generationer er en smule uforstående.

De unge nedbryder normerne for, hvem og hvordan man kan være, når det kommer til kønsidentitet og seksualitet. For de ældre kan det ligne forvirrende identitetspolitik, men de unge er som fisk i vandet, når det kommer til de nye begreber.

Er man en giraf, fordi man føler sig sådan?

I yngre kredse er der ikke noget ualmindeligt i at tiltale hinanden med andre pronomener end “han” og “hun”. Nogle foretrækker at være “hen”, mens andre gerne vil være “den” eller “de”. Det kan godt få de ældre generationer til at stejle, for hvad var der galt med den binære opdeling i mand og kvinde?

Nogle stiller også spørgsmålstegn ved, hvor grænsen skal gå. Kan man fx godt være en giraf, bare fordi man føler sig sådan? Kan man identificere sig som hvad som helst, eller hvor går grænsen for, hvad et menneske egentlig kan være?

Et nyt sprog for noget oldgammelt

Det er nok et spørgsmål, man ikke finder et entydigt svar på. Når det kommer til den binære opdeling af mænd og kvinder, har der imidlertid altid været nogle, der faldt udenfor kategorierne. Vi har altid kendt til mennesker, som udfordrede de traditionelle kønsidentiteter, og som enten var både og eller hverken eller.

Forskellen er bare, at vi i dag har fået et sprog for det, og det er dét sprog, som mange unge taler flydende. For nogle betyder det, at de langt om længe har fået mulighed for at definere sig, som de faktisk føler sig. Det kan føre til et større psykisk velbefindende og en lettere vej gennem livet.

Hvad kan vi lære af de unge?

Det, vi kan lære af de unge, er, at det er muligt at forstå virkeligheden på en ny måde. Når man vokser op med flydende kønsidentiteter og seksualiteter, er der ikke noget mærkeligt ved det. Der er ikke noget skamfuldt eller tabubelagt ved trans dating, for det er bare en naturlig del af virkeligheden.

På mange måder er de unges virkelighed i højere grad i stand til at rumme alle. Her er der nemlig plads til, at man kan være dén, man er, uden at undskylde for det. Der er ikke nogle normer, der definerer dating for unge, hvem kan være venner med, eller hvad man kan blive til.