Vælg højtalere i høj kvalitet og få en exceptionel lydoplevelse

Foto: Unsplash

Annoncør betalt indhold

At sørge for god lyd derhjemme er en af de største tjenester, du kan gøre dig selv. Lyden i musik og film i dag er exceptionelt god fra studiet, men den eneste måde at høre den gode kvalitet hjemme i stuen er at vælge højtalere, der er gode nok til at gengive kvaliteten. Så hvis du vil høre din yndlingsplade eller se den nyeste thriller med så god lyd som muligt, er det en kvalitetshøjtaler, du skal gå efter.

Men hvad er en kvalitetshøjtaler, og hvordan finder du den? Der findes mange forskellige højtalere på markedet, og det kan være en jungle at finde rundt i – vi kan nemlig ikke bare fortælle dig, at ét mærke er bedre end et andet, for de har alle forskellige egenskaber, fokuspunkter og teknologier, der adskiller dem fra hinanden.

Vi gennemgår nogle af de aspekter, du skal være opmærksom på, når du vælger højtaler – en højtaler skal passe til dine behov, så hav det in mente, når du går på jagt efter den helt rigtige.

De praktiske detaljer: størrelse og design

Det kan virke lidt banalt at sige, at du først og fremmest skal tænke over størrelsen på højtaleren og designet. Men det er en vigtig del, når du skal finde den rigtige kvalitetshøjtaler til dig, for hvor meget du har plads til i stuen, alrummet eller andre rum kan have meget at sige for, hvilke højtalere du kan vælge imellem.

Skal din højtaler stå lidt skjult i en reol, på en hylde eller i et hi-fi-møbel, er en kompakt højtaler et godt valg, men hvis de må stå stolt, solidt og frit ved siden af fjernsynet, kan store højtalere – som gulvhøjtalere – være det bedste valg.

Størrelsen på rummet har også betydning for, hvor stor en højtaler du skal vælge. Små højtalere eller højtalersystemer kan have svært ved at spille et stort rum op, og bassen kan komme til at lyde flad. Så hvis du har et relativt stort rum, kan du med fordel se bort fra små højtalere og i stedet fokusere på de store modeller.

Skjult lyd med indbygningshøjtalere

Hvis du ikke kan finde et design og en størrelse, der passer ind i din indretning, eller hvis du går efter et minimalistisk udtryk, kan du overveje indbygningshøjtalere. Det er en smart måde at ”skjule lyden”, så du får den samme gode kvalitet uden at se højtalere og kabler. Du kan for eksempel få hi-fi-indbygningshøjtalere fra mærker som Bowers & Wilkins og DALI, så du er garanteret kvalitetslyd fra dine indbygningshøjtalere.

Multirumssystemer – lyd i alle rum

Du kan vælge mellem kablede og trådløse højtalere, og sidstnævnte vinder mere og mere ind på markedet. Trådløse højtalere med wi-fi giver mulighed for multirumssystemer, der giver dig fremragende lyd i flere rum på samme tid – for eksempel fra Sonos, Denon eller Bluesound.

Mange systemer omfatter højtalere til streaming og multirum i høj kvalitet, der giver dig mulighed for at udbygge systemet senere. Så kan du starte med en stor, primær kvalitetshøjtaler og udbygge til et multirumssystem ét rum ad gangen, når der er plads i budgettet eller behov for det. Så kan du spille det samme eller forskelligt i alle rum på samme tid – det er både smart og fleksibelt.

Hjemmebiograf med surround sound

Surround sound er ofte den første tanke, når vi siger kvalitetslyd. Men for at få høj lydkvalitet med surround sound kræver det selvfølgelig kvalitetshøjtalere. Et komplet surround system består som minimum af en centerhøjtaler, to fronthøjtalere, to baghøjtalere og en subwoofer.

For at være sikker på den bedst mulige lyd, er det en god idé at holde dig til ét mærke og gerne den samme serie. Højtalere har nemlig forskellig klang og lyder derfor ikke ens, hvis du vælger fra forskellige mærker, men det kan du undgå ved at købe komponenter, der passer sammen i lyden. Så får du en fed lydoplevelse i høj kvalitet fra alle retninger – og flere retninger endnu, hvis du udvider med flere højtalere og måske endda Dolby Atmos med lyd fra lofthøjtalere.