Advarsel: Bid fra flåter kan give kødallergi

Ny opdagelser viser, at bid fra flåter kan være skyld i, at du udvikler allergi over for kød.

Det er alment kendt, at flåtbid kan føre til sygdomme eksempelvis borelia. Men nu har lægerne opdaget endnu en sygdom, der kan opstå som følge af et flåtbid: kødallergi.

Allergien er konstateret hos flere danske patienter, og mange går formodentligt rundt med sygdommen uden at have fået en diagnose.

- Det er utrolig vigtigt at gøre opmærksom på, at det er muligt at få allergi efter et flåtbid. Ofte kan det nemlig føre til livstruende situationer, forklarer Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

- Sammenhængen er ukendt for de fleste, men nu kaster speciallægers arbejde lys over sagen til gavn for dem, der går rundt med en uopdaget diagnose, fortsætter hun.

Allergien opstår efter et flåtbid. Flåter har et kulhydrat, alpha-gal, i mavetarmkanalen, og dette stof risikerer du at få overført ved et bid. Herefter vil din krop vil danne antistoffer mod alpha-gal, og du kan udvikle allergi, når du møder stoffet igen. Det kan ske, når du spiser kød fra pattedyr, da det også indeholder alpha-gal.

Svært at stille diagnose

Typisk får patienten med kødallergi nældefeber, men nogle får også hævelser i ansigt, mund og hals samt diarre. Halvdelen af patienterne har desuden oplevet allergisk shock. Den allergiske reaktion opstår ofte flere timer efter indtagelse af kødet, hvilket adskiller en kødallergikeres reaktion fra andre fødevareallergikeres, som normalt reagerer allergisk med det samme.

En speciallæge fra Holbæk Sygehus fortæller til AstmaAllergi, at kødallergien i mange tilfælde har givet patienten livstruende symptomer. Derfor er det vigtigt at opdage den så tidligt som muligt. Det bekræfter en patient, der til AstmaAllergi fortæller om flere livstruende allergiske shock og en diagnose, der først kom efter et sygdomsforløb på tre år.

I Sverige er der langt mere fokus på, at flåtbid kan føre til kødallergi, og der har man set en stigning i antallet af tilfælde. Det er især udemennesker som løbere, jægere og hundeluftere, der er i risiko for at udvikle kødallergi som følge af et flåtbid.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip