Hvad er sundest? Frisk eller frossen fisk

En af danskernes yndede fiskespise er den lyserøde laks. Vi spiser laks på forskellige måder; stegt, røget, grillet, gravad eller i sushi, men at tilberede den perfekte laks kan være en større udfordring.

Der er flere ting at overveje i forhold til laks, for eksempel om den skal være gennemstegt, hvilke stykker man skal gå efter, om den skal koges eller steges og om man skal beholde skindet eller lade være.

Server en lækker tærte med laks – få opskriften på madogbolig.dk

Skal laksen være frisk?

Der er ingen ernæringsmæssig forskel på, om du bruger frisk eller frossen fisk. Dog har den fede laks tendens til at blive harsk i smagen af at ligge for længe i fryseren, og derfor er det en god idé at holde øje med datomærkningen på de pakker, du vælger at fryse.

Køber du frisk fisk, råder Fødevarestyrelsen til, at du lægger fisken i køleskabet, lige efter du har købt den. Har du haft din fisk på frost, skal den tøs op i køleskabet i en skål, så den ikke drypper på andre varer i køleskabet.

Vil du sikre dig, at den laks, du spiser, er frisk, skal du ifølge Fødevarestyrelsen gå efter følgende:

• Fisken skal have en frisk, god duft af havvand eller frisk tang.

• Øjnene skal være klare. De må ikke være matte, røde eller indsunkne.

• Skindet skal være blankt og glinsende.

• Gællerne skal være røde. De må ikke være slimede.

• Fiskekødet skal være fast og spændstigt. Når man trykker med en finger på fiskekødet, skal det rette sig op igen.

Skal du lave en virkelig lækker dessert? Få opskriften på 6 cheesecakes på madogbolig.dk

Må lakseskind spises?

Der er mange, der ikke kan lide skindet på laks – eller som tror, der er farligt at spise, men i virkeligheden er skindet en meget smagfuld del af fisken. Steger du din laks, fungerer skindet som beskyttelseslag mellem kødet og den varme pande, og det forhindrer, at kødet bliver tørt og kedeligt. Du kan også vælge at fjerne skindet, stege det separat og bruge det til lækre snacks.

Sådan skal laks steges

Hvis du vil hindre, at din smukke laks ender med at ligne en omgang kattemad, skal du beholde skindet på og begynde med at stege fisken med skindet nedad. Om du vender fiskestykkerne, er op til dig, men skru ned for varmen og steg færdigt på et lavt blus.

Ny smag i kogt laks

Undgå at koge din fisk i usaltet vand. Prøv i stedet at tilsætte lidt smag i form af citron og hvidløg eller kog laksen i hvidvin, og du får en helt anden lakseoplevelse. På denne måde undgår du også, at dit køkken kommer til at lugte for stramt af kogt laks.

Af Eilen Anthoniussen, Mad & Bolig, NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip