Læger vil gøre op med genoplivning af svækkede ældre

Stod det til ham, skulle man respektere ønsker fra plejehjemsbeboere om at undlade genoplivning. I de fleste tilfælde vil lægen kun på forhånd kunne notere i journalen, at en plejehjemsbeboer ikke skal forsøges genoplivet, hvis denne er »uafvendeligt døende«, hvilket vil sige, at vedkommende forventes død inden for dage eller uger.

»Plejehjemspersonalet kan stå med borgere, der har været svækkede igennem lang tid, og som selv giver udtryk for, at de ikke ønsker at være her mere. Da er det fuldstændig grotesk, at man som personale bliver tvunget til at lave genoplivning,« siger Bruno Melgaard Jensen til avisen.

Dennis Knudsen: Min far begik selvmord

Næstformand i Sygeplejeetisk Råd, Annette Hegelund, oplever, at sygeplejerskerne er splittede mellem pligten til at redde liv og den ældres ønske om at dø i fred.

»Det er helt klart et etisk dilemma for personalet,« siger hun.

Hjertestartere er blevet udbredt på plejehjem, og det fik i 2012 Det Etiske Råd til at anbefale, at personalet på landets plejecentre under særlige omstændigheder kan undlade at bruge hjertestartere til at genoplive de ældre.

Som følge af dette bebudede sundhedsminister Astrid Krag (SF), at Sundhedsstyrelsen inden for et par måneder ville komme med en vejledning om genoplivningsforsøg på plejehjem.

Den er endnu ikke kommet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Snød døden: Overlevede på rotter og rosiner

Sundhedsstyrelsen oplyser til avisen, at man har haft travlt med andre sager, men at vejledningen skulle komme senere i år eller i første halvår af 2014.

 

Dagens Gossip