Vilde fakta: Det sker der i din krop når du drikker en cola

Aaah, hvor slemt kan det være at drikke en cola, tænker du måske. Ingen er jo - formentlig - døde af det.

Men læs så lige med her. For indtagelsen af bare en enkelt cola sætter faktisk gang i en masse ting.

Ganske tankevækkende. Det sker der:

Bare i løbet af de første ti minutter får du hvad der der svarer til ti teskefulde sukker.

Det er svarer faktisk til hvad du bør få på en hel dag, og normalt vil man kaste op af så meget sukker på samme tid. Men der er tilsat fosforsyre til colaen, og det tager det værste af den søde smag.

I de første 20 minutter stiger blodsukkeret meget, og leverer arbejder på højtryk for at omdanne sukker-mængden til fedt.

Så kommer koffeinen. Chokket rammer dig i løbet af de første 40 minutter, hvor pupillerne udvider sig, blodtrykket stiger - og leveren pumper mere sukker ud i blodet.

Efter tre kvarter stiger kroppens produktion af dopamin. Det stimulerer nydelsescentret i hjernen - lidt som ved herion!

Efter en time kommer sukker-chokket så. Det betyder trang efter MERE sukker.

Og hvad indeholder sådan en cola så? Jo, det er skam lidt af hvert:

Fosforsyre: Kan forstyrre din krops evne til at bruge kalcium, hvilket kan lede til knogleskørhed og blødgørelse af tænder og knogler.

Sukker: Det er bevist, at sukker øger insulinniveauerne, hvilket kan lede til for højt blodtryk, forhøjet kolesteroltal, hjertesygdomme, diabetes, forøget vægt, tidlig aldring og mange andre negative bivirkninger. De fleste sodavand indeholder over 100 procent af det anbefalede daglige indtag af sukker. Sukker er skadeligt for dit helbred i mange henseender.

Aspartam: Dette kemikalie bruges som erstatning for sukker i sukkerfrie sodavand. Der er mere end 92 forskellige bivirkninger sat i forbindelse med Aspartam-indtagelse, deriblandt svulster i hjernen, fødselsdefekter, diabetes, følelsesmæssige forstyrrelser og epilepsi/anfald.

Koffein: Koffeinholdige drikke kan forårsage nervøsitet, søvnløshed, højt blodtryk, uregelmæssige hjerteslag, øgede kolesterolniveauer, udtømning af vitaminer og mineraler, brystknuder, fødselsdefekter og måske nogle former for kræft.

Dertil kommer en række andre stoffer, og generelt er sodavand/cola en af de vigtigste årsager til overvægt og fedme.

Kilder: Nutrition Research Center/alun.dk.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Hvordan har du det med cola/sodavand? Tænker du over det er usundt - eller nyder du dem bare?

 

Dagens Gossip