Hjerteskærende: Abe beskytter sin døende kæreste

I en skov i Brasilien faldt en hun-silkeabe ned fra et træ. Mens hun lå døende på jorden, tog hendes kæreste sig af hende.

- En sådan adfærd er forbløffende. Den ses ellers kun blandt mennesker og chimpanser, siger forskerne bag opdagelsen til BBC.

Silkeabe-parret, der havde været sammen i tre et halvt år, var dominerende i deres flok, men da hun-silkeaben døde, forlod hannen flokken og kom aldrig tilbage igen.

Detaljer om denne forbløffende begivehed er for nyligt publiceret i det videnskabelige tidsskrift Primates, skriver BBC.

Lå døende i to en halv time
Primatologer opdagede de to aber, da de studerede silkeaber i det nordøstlige Brasilien. Forskere har studeret den samme gruppe aber i mange år, og de kendte alle 12 silkeaber såvel som relationerne mellem dem. Gruppen indeholdte fire voksne hanner, tre voksne hunner, tre unger og to babyer.

Mens forskerne observerede gruppen, så de, at hunnen, kaldet F1B, faldt ned fra et træ og slog hovedet mod en sten. Hunnen lå såret på jorden i to en halv time, inden hun døde.

Det mest bemærkelsesværdige i dette forløb kom dog fra hannen, kaldet M1B, skriver forskerne ifølge BBC i deres artikel.

Efter 45 minutter fandt hannen ud af, at hunnen lå på jorden.

- Han klatrede direkte ned til hende, fortæller en af forskerne bag det nye studie, Bruna Bezerra fra University of Bristol, til BBC.

Holdt vagt over døende mage
Hannen efterlod to unger i træet og klatrede ned til sin mage og holdt om hende. I den efterfølgende time og 48 minutter sad han ved siden af hende og krammede hende.

Han holdt også vagt og jagede andre fra gruppen væk fra hans mages døende krop.

- Da jeg så, hvordan hannen tog sig af sin døende mage, var jeg forbløffet, sagde Bruna Bezerra

Parrede sig med døende kæreste
Bruna Bezerra fortalte, at fordi det er så sjældent, at forskere observerer denne slags begivenheder i naturen, er det svært at vurdere, hvordan andre primater end os mennesker ser på døde. Eksempelvis prøvede M1B også at parre sig med F1B, mens hun lå døende på jorden.

Silkeaber bruger ofte sex til at styrke sociale bånd. Det samme gør bonoboer.

Silkeabe-hannen sagde også forskellige lyde, der normalt bruges som alarm-råb, når der er rovfugle i området. Hvorvidt hannen prøvede at parre sig med hunnen og råbte op, fordi han var frustreret, kan forskerne ikke sige noget om.

- Den stressede situation kunne være årsagen til, at hannen udviste ’ude af kontekst’-adfærd, sagde Bruna Bezerra til BBC.

Forsvandt efter mage døde
Efter hannen havde trøstet hunnen, gik hun i kramper og døde.

De to havde været sammen i tre et halvt år og havde fået 8 unger sammen. Indenfor tre måneder efter hunnens død forsvandt hannen. Forskerne ved ikke hvorhen.

- Det er meget spekulativt, men hos mennesker ser man en stigning i sygdom og dødelighed, efter den ene part i et langvarigt forhold dør. Det er muligt, at nogle af de samme mekanismer, som øger dødeligheden blandt mennesker, også har påvirket den dominerende han-silkeabe, fortalte Bruna Bezerra.

Dansk forsker: Aber er afhængige af hinanden
Ifølge dyrlæge i Københavns Zoologiske Have og adjungeret lektor ved Københavns Unviersitet Mads Frost Bertelsen er silkeaber meget afhængige af hinanden og meget tætte, hvilket kan forklare, hvad vi ser på videoen.

I Zoologisk Have sker det da også en gang imellem, at mødre har svært ved at give slip på deres døde unger, som de kan bære rundt på i dagevis - måske på grund af et stærkt moderinstinkt. Mads Frost Bertelsens vurdering af videooptagelsen er, at hannen ser, at der er noget galt med hunnen og prøver at få hende op i træet igen ved at kæle, skubbe og stimulere hende.

Men om han ved, at hun er ved at dø, er han ikke så sikker på.

- Jeg tror ikke, at hannen er i stand til at erkende, at hunnen er ved at dø. Men han kan formentlig mærke, når hun er død, siger Mads Frost Bertelsen i en kommentar til videooptagelsen.

Skrevet af Videnskab.dk.

Se YouTube-videoen med aberne:

 

Dagens Gossip