HVAD! Er denne billige skakbrik så meget værd?

En engelsk familie kan i den grad glæde sig over, at deres bedstefar lavede en god investering tilbage i 1964. En lille skakbrik har nemlig vist sig at være mere end seks millioner kroner værd.

Har du en yderst værdifuld genstand liggende i gemmerne et sted hos dig? Det er ikke altid lige let at vurdere, hvad der faktisk er mange penge værd, og hvad der ikke er det. Nogle gange kan det være selv de mest slidte og ødelagte objekter, der kan indbringe en mange tusinde kroner eller måske endda millioner, selvom det ligner, at de ikke er noget værd.

En familie i England har i den grad ramt jackpotten, da de arvede en skakbrik fra deres bedstefar, som nu er blevet solgt for mere end seks millioner kroner.

Ifølge det britiske medie, Daily Mirror, så var familien i besiddelse af en af de meget sjældne Lewis Chessmen-brikker, som er mere end 200 år gamle. The Lewis Chessmen er en samling af middelalderlige skakbrikker, der blev fundet på Isle of Lewis i Hebriderne.

Læs også

Fjern batterierne fra din dørklokke: 7.000 Jehovas Vidner besøger Danmark

Kollektionen består af 93 dele, men fem af brikkerne er endnu ikke fundet, eller det vil sige, at det nu kun er fire af brikkerne, der mangler for at fuldende hele kollektionen.

Lewis Chessmen-brikkerne er så populære, at de blev brugt som modeller i den første Harry Potter film, The Philosopher’s Stone (De vises sten).

Den kostede kun £5

Skakbrikken kom i familiens hænder, da deres bedstefar købte den tilbage i 1964 for sølle £5. £5 pund svarer i dag til 41 kroner, men tilbage i 1964 havde £5 en værdi af cirka 800 kroner.

Dermed var det ikke nogen billig genstand, som bedstefaren erhvervede sig, men hverken han eller familien havde regnet med, at det ville være så god en investering, som det viste sig at være.

I mere end 50 år har skakbrikken været i familien, og ingen af dem har kendt brikkens materielle- og historiemæssige værdi. De blev dog klogere, da de valgte at tage brikken med til vurdering hos auktionshuset Sotheby’s i London.

Denne brik har en værdi på mere end 6 millioner kroner. Foto: Sotheby's

“Vi blev kaldt ned til skranken, og jeg havde ingen ide om, hvad vi skulle vurdere. Ofte er det noget værdiløst, men denne gang sagde jeg ‘Åh min gud. Det er en af Lewis Chessmen,” fortæller Alexander Kader, der er senior director hos Sotheby’s i London ifølge The Mirror

Kader fortalte også til mediet, at det er den mest spændende og personlige opdagelse, som han har gjort sig i sin karriere.

Ifølge The Mirrors artikel, så var bedstefaren antikvitetsforhandler i Edinburgh, og han købte skakbrikken af en anden forhandler. Han havde dog ingen ide om brikkens værdi, da han blot noterede den som værende en antik hvalros-lignende kriger.

Da bedstefaren gik bort, endte hans datter med at arve skakbrikken, og sidenhen endte den hos barnebarnet, der altså fik brikken vurderet. 

Brikken blev vurderet til at være £735.000 pund værd, hvilket omregnet til danske kroner svarer til 6.1 millioner kroner. Det må siges at være noget af en investering, som bedstefaren foretog sig tilbage i 1964.

Læs også

Alle har det i hjemmet: Dette mirakelmiddel kurerer høfeber

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip