Østeuropæisk republik vil stemme om at blive en del af Rusland

Skrevet af Mathias Madsen

31/03/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En georgisk republik vil gerne være en del af Rusland.

Dagens topnyheder

I det østeuropæiske land, Georgien, findes der en udbryderrepublik kaldet Sydossetien. 

Myndighederne i denne republik har oven på Ruslands invasion af Ukraine meldt ud, at de ønsker en folkeafstemning om mulig indlemmelse i Rusland.

Det har nyhedsbureauet dpa ifølge TV2 skrevet, at lederen af regionen, Anatolij Bibilov, har udtalt på russisk stats-tv. 

Georgien er i dag et selvstændigt land med cirka 3,7 millioner indbyggere, men det er et gammelt Sovjetland, og den sovjetiske leder, Josef Stalin, blev faktisk født i Georgien. 

Ifølge Wikipedia bor der ligeledes stadig omkring 1,5 procent russere i Georgien, og russisk tales af mange indbyggere, selvom georgisk er det eneste officielle sprog i landet.

Landet blev en del af Det Russiske Kejserrige i det 19. århundrede, blev selvstændig i 1918, men d. 16. februar 1921 blev Georgien indtaget af Den Røde Hær og indlemmet i Sovjetunionen. 

Georgien blev igen uafhængig d. 9. april 1991, hvilket førte til stor utilfredshed og flere krige i regionerne Abkhasien og Sydossetien. 

Begge regioner er stadig ikke under regeringens kontrol.

Især Sydossetien har gennem tiden oplevet store uroligheder for eksempel i august 2008, da russisk soldater stødte sammen med georgiske soldater, da russerne greb ind mod de georgiske angreb på russisk-støttede separatister i regionen. 

Det markerede område viser Sydossetien i Georgien / Foto: Wikipedia

D. 15. august 2008 blev der underskrevet en fredsaftale mellem Georgien og Rusland, men situationen i Sydossetien var fortsat urolig, og nu har regionens leder altså meldt ud, at de ønsker en folkestemning om indlemmelse i Rusland.

Lederen af Abkhasien har fortsat ikke bedt om en folkeafstemning.