Forskere advarer: Gyserfilm kan slå dig ihjel

Foto. Shutterstock

Det er ikke godt for vores helbred at se gyserfilm, hævder skræmmende forskning.

Rigtig mange danskere er vilde med at putte under dynen, mens man lader sig skræmme af en god gyserfilm.

Men måske bør valget i stedet falde på en action- komedie eller dramafilm, næste gang du går på Netflix.

Ved at se gyserfilm risikerer du nemlig at lade dig skræmme så voldsomt, at du kan komme i livsfare. Det hævder en række forskere i hver fald, ifølge Illustreret Videnskab.

Den opsigtsvækkende forskning stammer fra et hollandsk studie, hvor forskere over en uge satte 24 sunde og raske forsøgspersoner - alle studerende eller ansatte på Leiden University Medical Center - til både at se den gruopvækkende gyserfilm ‘Insidious’ samt en ikke-uhyggelig uddannelsesfilm. Begge havde en længde på omkring 90 minutter.

Læs også

Ups! Mor var taget med sin datter på hospitalet, da røntgenfoto afslørede pinlig hemmelighed

Efter fremvisningen fik alle forsøgspersonerne hver foretaget en blodprøve, der afslørede, at mens uddannelsesfilm ikke havde påvirket dem fysisk, så havde deres hjerner reageret på gyserfilm, som var personerne selv i en livstruende situation.

Undervejs i filmen havde deres kroppe, som en reaktion på de hyggelige og stressende scener, nemlig skruet godt op for den såkaldte koagulationsfaktor VIII, der sender ekstra blodproteiner rundt i blodet for at holder øje med, hvorvidt der er gået hul på en blodåre.

Det stigende antal blodproteiner er kroppens måde at forsøge at hele sig selv, og skulle man havde pådraget sig et hul på en blodåre, igangsætter blodproteinerne en biokemisk dominoeffekt, der får et væld af proteiner til at forsøge at forsegle hullet.

Læs også

33-årig kvalt i lejlighed: Nu står mor til tre tiltalt for drabet

Selv om processen både er naturlig og yderst gavnlig for os mennesker, så er for mange blodproteiner dog ikke godt for kroppen, da de øger risikoen for, at blodet koagulerer til en livstruende blodprop.

Dermed kan gyserfilm altså aktivere vores indre alarmberedskab, der unødigt sættes på vagt, da vores vores hjerner ikke kan skelne mellem faren på film og i virkeligheden. Dermed kan en uhyggelig gyserfilm påvirke vores krop og hjerne i sådan en grad, at det øger risikoen for at få en blodprop, mener de hollandske forskere.

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip