Chili con carne

Verdens bedste chili con carne.

Chili con carne er noget af det skønneste simremad fra det mexicanske køkken. Denne opskrift er nem at lave og smager så englene synger.

Chili con carne er perfekt til at invitere venner over til spisning eller en hyggelig aften med familien.

Chili con carne

Denne opskrift på chili con carne tager en times tid at lave og er beregnet til fire personer.

Ingredienser

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 stort løg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 fede hvidløg, finthakket
  • 1 spsk med top chilipulver (eller uden top, hvis du vil have chili con carne mild)
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk spidskommen
  • 500 gram hakket oksekød, magert
  • 1 dl kalvefond eller 1 oksebouillon
  • 400 gram hakket dåsetomater
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk tomatpuré
  • 400 gram røde kidney bønner, drænet og skyllet
  • Almindelig ris og creme fraiche

Fremgangsmåde:

1. Forbered grøntsagerne: Hak det store løg i fine små stykker. Den nemmeste måde at gøre dette på, er ved at skære løget i to - fra rod til top, skræl det og skær hver halvdel i tændstikker i længden, uden at skære helt igennem, så det stadig holdes sammen. Skær over tændstikker i fine små firkanter. Skær peperfrugten over på midten, fjern stænglen og vask frøene væk og hak dem derefter i tern. Skræl og hak de to fede hvidløg.

Hak løget i små firkanter og steg dem i olie.

2. Start madlavningen: Sæt din sauterpande eller gryde over ved medium varme. Tilsæt olien og lad den stå i 1-2 minutter indtil den er varm (lidt længere med en elektrisk kogeplade). Tilføj løgene og kog dem, hold godt øje og rør ofte rundt i ca. 5 minutter. Eller ind til løgene er bløde og næsten gennemsigtige. Tilsæt hvidløg, peberfrugten, 1 tsk chilipulver, 1 tsk paprika og 1 tsk spidskommen. Rør godt rundt igen og lad det derefter koge yderligere 5 minutter - rør rundt en gang imellem.

3. Brun det hakkede oksekød: Skru lidt op for varmen og put kødet i gryden og pres det op med din ske eller spatel. Blandingen skal syde lidt, når du tilføjer kødet. Bliv ved at røre rundt og presse i mindst 5 minutter ind til det hakkede kød er i fine små klumper og ingen lyderøde stykker. Husk at holde din chili con carne varm nok til kødet steges og bliver brunt, så det ikke blot ender som en gryderet. 

Brun kødet sammen med grøntsagerne.

4. Sådan laver du saucen: Put oksebouillonen i 300 ml varmt vand. Hæld det i gryden sammen med oksekødsblandingen, åbn og tilføj en dåse hakkede tomater (400 gram). Tilsæt oregano og 1 tsk sukker, eller hvis du vil bruger tip 1 (se nederst) og smag til med salt og peber. Tilsæt 2 spsk tomatpuré og rør godt rundt i saucen.

5. Lad det simre: Kog det hele op, rør godt rundt og læg et låg på gryden. Sæt varmen ned, så det bobler en lille smule og lad det stå i 20 minutter. Tjek gryden en gang i mellem for at røre rundt og sikre saucen ikke sætter sig fast i bunden eller bliver for tør. Hvis det sker, så kan du tilføje et par spiseskefulde vand og tjekke om varmen er lav nok. Efter din chili con carne har simret stille og roligt, så skulle kødsaucen være tyk og saftig.

6. Til sidst bønnerne: Dræn og skyld de røde kidney bønner på dåse i en sigte og hæld dem i chili con carne-gryden. Kog hele blandingen igen og lad det simre yderligere 10 minutter uden låg. Tilføj lidt mere vand, hvis det ser tørt ud. Smag til med chili og krydderier. Det vil nok kræve lidt mere kryderi end du tror. Sæt lågen på igen, sluk helt for varmen og lad din chili con carne stå i 10 minutter før du servere. Det er vigtigt, at du lade den står før servering, så alle smagene får mulighed for at trænge igennem i retten.

Lad kødet simre med de røde kidney bønner.

7. Servering: Server med ris, nachos, baguette, creme fraiche og pynt evt med cheddarost

Kokkens 'hemmelige' tip

I stedet for én teskefuld sukker, så du tilsætte et lille stykke chokolade på ca. 50 gram (på størrelsen på din tommelfingernegl), sammen med bønnerne. Enhver slags mørk chokolade er fint. Pas på at du ikke tilføjer for meget. Du vil ikke have dine gæster vil kunne identificere chokoladens smag i din chili con carne.

Ekstra tips

Server det i en lille ‘seng’ af ris med en skefuld creme fraiche på toppen. Hæld det på nachos og drys det med revet cheddarost. Pak chili con carnen ind i en tortilla med hakket salat, hakkede friske tomater og guacamole til en stor burrito.

Læs også

Nachos med kylling, guacamole og salsa

Hvad er chili con carne?

Chili con carne er en gryderet, der bygger på det mexicanske køkken og direkte oversat fra spansk betyder ‘chili med kød’. Ifølge sydamerikanske kilder, så bliv den første opskrift skrevet på papir i de 17 århundrede af den spanske nonne Søster Mary af Agreda i Spanien.

Chili fandtes på daværende tidspunkt ikke i USA, men chili con carne gik senere hen og blev nationalretten i Texas, som ofte krediteres for opskriften.

De mest brugte råvarer er tomater, løg, bønner og chili selvfølgelig. Man kan bruge alt slags kød fra oksekød til svinekød og kylling, men oksekød er den traditionelle ingrediens.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip