Karbonader eller krebinetter

Skrevet af webmaster

09/06/2018
Karbonader eller krebinetter
Ifølge Scanpix er dette en karbonade med kartofler og stuvning - Foto: Scanpix
Ifølge madskribent Anne Larsen er der tre forskelle mellem karbonader og krebinetter.

Dagens topnyheder

De fleste kender den sikkert fra barndommen;

Kødretten, som vores forældre serverede sammen med tilbehør af grøntsager og kartofler, der var tilberedt på forskellige måder.

Men hedder det karbonader eller krebinetter?

Retten lader til at forvirre en del danskere, fordi de to betegnelser minder om hinanden, men alligevel har to forskellige navne.  
Og noget kunne tyde på, at der i hvert fald ligger nogle regionale forskelle til grund for de to betegnelser.

- Uha, det er et godt spørgsmål, svarer madskribenten, Anne Larsen, da vi ringer og spørger hende til forskellen mellem karbonader eller krebinetter.

- I min verden hedder det karbonader i Jylland, og på Sjælland og Fyn hedder det krebinetter, men jeg er ikke helt sikker.

Anne Larsen voksede selv op i Vestjylland, hvor det hed karbonader. De var lavet af svinekød og blev serveret med kartoffelmos og hjemmelavet ribsgelé.

- Jeg kan love dig for, at det var et måltid, der fik en til at ligge stille, siger hun.

Krebinetter og karbonader lader ifølge flere opskrifter på nettet til at bestå af samme slags kød. De er begge en blanding af svine - og kalvekød, men den afgørende forskel viser sig ved paneringen, siger Anne Larsen.

- I min verden dobbeltpanerer man karbonader, og det vil sige mælk, æg, mel og rasp. Det vil jeg kalde en dobbeltjysk panering, som virkelig kan suge noget fedtstof. Jeg tror, at en krebinet kun vendes i mel.

- Der er noget, der siger mig, at det er lidt finere at få en krebinet, og den ville aldrig blive dobbeltpaneret, siger Anne Larsen.

Den tredje forskel, som adskiller karbonader eller krebinetter, er formen.

- Formen er noget andet, for en karbonade er rund, og en krebinet er mere oval i det. Jeg er ikke helt sikker, men sådan var det bare i min barndom, siger Anne Larsen, som altså vurderer, at der er tre forskelle mellem karbonader og krebinetter.

Kender du til nogle andre forskelle? og hvilket tilbehør fik du til retten som barn eller i dag?
Deltag i debatten.