Næsten alle danskere laver fejlen: Sådan oplades telefonen korrekt

Skrevet af Emil Martesen

29/03/2024
Foto: Shutterstock
Sådan oplades telefonen korrekt.

Dagens topnyheder

En stor del af den danske befolkning lader deres smartphones op på en måde, der langtfra er optimal for batteriets levetid.

Med de nyeste smartphones udstyret med lithium-ion- eller lithium-polymer-batterier, som er langt mere modstandsdygtige over for hukommelseseffekten end deres nikkelbaserede forgængere, er gamle opladningsvaner blevet forældede.

Disse ældre batterityper led under den såkaldte hukommelseseffekt, hvor batterierne over tid mistede deres fulde kapacitet, hvis de ikke blev afladet helt før genopladning. Lithiumbatterier, derimod, har ikke dette problem, og faktisk kan fuldstændig afladning skade dem mere end gavne.

En ny anbefaling lyder derfor på, at for at opretholde batteriets sundhed bør man undgå at lade det falde under 20% eller lade det overstige 80% kapacitet.

Rådet er ikke kun relevant for smartphone-brugere, men følges også i forbindelse med elbilers batterivedligeholdelse. Den dybe afladning og efterfølgende fulde opladning kan stresse batteriet og forkorte dets samlede levetid.

Det skriver Geopop.

Overopladning er ligeledes en skadelig faktor, da det kan medføre lithiumaflejringer på batteriets elektroder, og det reducerer kapaciteten og øger risikoen for overophedning.

Og selvom mange moderne opladere er designet til at stoppe opladningen, når batteriet når sin kapacitet, anbefales det stadig at undgå at lade telefonen oplade natten over.

For at imødekomme disse risici, integrerer flere smartphoneproducenter nu softwareløsninger, som begrænser opladningen til 80%. For eksempel har Apple introduceret en Charging Optimization-funktion, som gør netop dette. Denne teknologi giver brugerne mulighed for at nyde længere batterilevetid uden bekymringer, selv for de mest distræte brugere, der måske glemmer at tage telefonen ud af opladeren.