Pas på: Du kan blive syg af at genopvarme dine ris - hvis du ikke gør det rigtigt

Skrevet af Emil Ryttergaard

29/03/2017
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
At spise ris fra dagen før kan gøre dig alvorligt syg. Men med dette simple husråd kan du trygt spise dine allerede kogte ris.

Mest læste i dag

Typisk. 

Du var alt for sulten, da du stod bag gryderne og skulle lave aftensmad igår, og nu er gryden med kogte ris kun halvt spist. 

I stedet for at smide de kogte ris i skraldespanden kan du med fordel gemme risene til frokosten imorgen, men hvis du ikke gemmer risene rigtigt, kan du blive alvorligt syg, skriver Mirror

Det skyldes, at der i ris udvikler sig en potentiel farlig bakterie, der hedder bacillus cereus, der kan indeholde farlige giftstoffer, der kan give en slem maveforgiftning med opkast eller diarré. 

Bakterien får lov til at vokse sig farlig, jo længere tid risene står ved almindelig rumtemperatur, efter de har kogt. 

Men det er et nemt råd for at undgå unødig madspild eller maveonde. 

Senest tre timer efter du har kogning kan de lune ris køles ned ved at putte portionen i en plastikbeholder, hvorefter risene kan køles ned i et koldt vandbad til cirka 10 grader.  

Derefter kan du sagtens stille dem i køleskabet, og når du så genopvarmer risene dagen efter, skal der fyldt plus på komfuret, så risene varmes til mere end 65 grader. 

Hvis du derudover vil peppe risene lidt op, rent smagsmæssigt, så bør du kigge en ekstra gang i krydderiskabet. Disse tre krydderier kan nemlig give dig et sundhedsboost.