27-årig bag biografmassakre slipper for dødsstraf

Den 27-årige amerikaner James Holmes er blevet idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse for en massakre i en biograf 2012.

Det har et nævningeting i delstaten Colorado afgjort fredag eftermiddag lokal tid efter flere timers votering.

James Holmes dræbte 12 personer og sårede 70 andre under en fremvisning af Batman-filmen "The Dark Knight Rises".

Juryen, der består af ni kvinder og tre mænd, har dermed afvist at dømme den tiltalte til døden, selvom han er blevet kendt skyldig i samtlige 165 anklagepunkter.

Holmes slipper for dødsstraf, da juryens medlemmer ikke kunne blive enige, hvorfor han automatisk bliver idømt livsvarigt fængsel i stedet. Det var første gang i løbet af retssagens forskellige stadier, at juryen ikke fandt frem til en fælles afgørelse.

Det var i juli 2012, at James Holmes - iklædt gasmaske, hjelm og skudsikker vest - først kastede en tåregasgranat ind i biografsalen i byen Aurora, Colorado, for derefter at skyde omkring sig med flere forskellige våben.

Imens lyttede han til høj technomusik i sine høretelefoner.

I sin egen lejlighed havde James Holmes plantet sprængstof, der skulle gå af, når nogen åbnede døren. Det lykkedes politiet at desarmere bomberne.

Ved domsafsigelsen fredag så Holmes udtryksløst frem for sig med hænderne i lommen, mens han lyttede til dommer Carlos Samours ord.

James Holmes' hold af forsvarere har i løbet af retssagen argumenteret for, at Holmes ikke skulle kendes skyldig, da han ifølge eget udsagn var sindssyg i gerningsøjeblikket.

Forsvaret erkendte, at Holmes stod bag skyderiet, men ifølge de ekspertvidner, som Holmes' advokater havde indkaldt, havde han ikke kontrol over sine handlinger, fordi han led af skizofreni og hørte stemmer, der sagde, at han skulle dræbe.

Omvendt sagde to psykiatere indkaldt af anklagerne, at Holmes var lovmæssigt tilregnelig i gerningsøjeblikket. De pegede blandt andet på, at Holmes nøje havde planlagt massakren, og at han dermed vidste, hvad han var i gang med.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip