7 gode råd: Sådan undgår du forstoppelse

Skrevet af Nils Würtzenfeld

06/05/2016
Det er ikke noget man snakker højt om. Forstoppelse.

Dagens topnyheder

Oftest er lidelsen meget tabubelagt, men hvad de færreste måske ved er, at forstoppelse nærmest en folkesygdom.

10-20 procent af alle danskere oplever nemlig regelmæssig forstoppelse, men alt for ofte er det noget, vi vælger at tige ihjel, ligesom vi venter på, at det skal gå i sig selv.

Især kvinder døjer med problemet, da de er mere tilbøjelige til forstoppelse end mænd – især under graviditeten.

Forstoppelse forårsages ofte af få fibre i kosten, for lidt motion, for lille væskeindtagelse eller ved at ’holde sig’ for længe før toiletbesøg. Også forskellige sygdomme som lavt stofskifte, sukkersyge eller nervelidelser kan påvirke dit tarmsystem.

Ved at følge en række enkle råd kan man dog forbygge forstoppelse og dermed få bugt med de komplikationer og begrænsninger, som rigtig mange danskere hver dag må lade sig hæmme af.

1. Kosten skal være grov: Det er altid en god idé at følge de 10 kostråd. Det vil sige, at din kost skal være fiberrig og fedtfattig. Det betyder fuldkorn, grønsager, frugt, fjerkræ, fisk og lidt kød.

2. Lav være med at overspis: Selvom du får serveret din yndlingsret, så hold igen og spis mindre portioner. Overspisning fører nemlig ofte til forstoppelse.

3. Hold igen med hvidt brød og slik: Du skal helst undgå fint forarbejdede fødevarer. Det betyder, at du skal skære ned på mad med mange kulhydrater som  f.eks. hvidt brød og lys pasta samt fødevarer med meget sukker.

4. Dagligt kosttilskud: Det er ingen dum idé, hvis du husker at supplere dine daglige madvaner med et kosttilskud, der giver din krop flere fibre. Du kan f.eks. indtage HUSK eller psyllium-frøskaller.

5. Motion: Dette punkt taler nok til manges dårlige samvittighed, men motion ER altså vigtigt. Især hvis du vil undgå forstoppelse er det en god idé, at motionere mindst 30 minutter hver dag.

6. Husk at gå på toilettet: Det kan lyde fjollet, men det er vigtigt, at du huske dine toiletbesøg, når trangen er der. Mange mennesker udskyder deres toiletbesøg, hvis det passer dem dårligt, men venter man for længe, påvirker det din mave negativt.

7. Afføringsmiddel: Selvom det er bedst for maven og tarmene selv at bearbejde de små komplikationer, som vi alle oplever fra tid til anden, så kan man blive så forstoppet, at kroppen har brug for hjælp. I den forbindelse er det en god idé at spørge om råd på apoteket eller hos lægen for at få anvist det rette hjælpemiddel. Det er under alle omstændigheder klogere end at lave maven går endnu mere i hårknude.

Hvis man følger disse råd rimelig konsekvent, bør man have de bedste muligheder for at få et dagligt ubesværet toiletbesøg.