Amerikansk beskæftigelse fortsætter fremgang

Selvom der fortsat er fremgang på det amerikanske marked, er der ikke ubetinget jubel at spore hos danske økonomer efter offentliggørelsen af den amerikanske beskæftigelse for juni.

- Dagens tal viser, at det amerikanske arbejdsmarked fortsat er på vej frem. Men fremgangen i beskæftigelsen er en smule mindre end ventet, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, i en mail.

Torsdag offentliggjorde det amerikanske beskæftigelsesministerium det såkaldte kongetal - antallet af nye job skabt uden for landbruget i den foregående måned.

Tallene viser, at der blev skabt 223.000 nye job i USA i juni. Dermed er arbejdsløsheden nede på 5,3 procent, hvilket er det laveste siden april 2008.

Ifølge Steen Bocian er stigningen i beskæftigelsen en anelse lavere end forventet, ligesom også lønvæksten var lavere end forventet. Men selvom tallene ikke helt lever op til forventningen, tegner de dog stadig et positivt billede.

- Dagens tal var som sagt lidt på den svage side, men de ændrer ikke ved billedet af, at amerikansk økonomi er i bedring. Derfor er det fortsat et spørgsmål om tid, før amerikanerne hæver renten, skriver han.

Hos Nykredit betegner cheføkonom Ulrik H. Bie jobrapporten som "moderat".

- Det er lavere end konsensusforventningen på 230.000, men stemmer fint overens med vores billede af en økonomi i moderat fremgang, skriver han i en mail.

- Hvis man ser på sektorer, blev der noget overraskende ikke skabt nye job i byggeriet. Både entreprenørtillid og byggeaktivitet har været stigende de seneste tre måneder, og vi havde forventet et større gennemslag på beskæftigelsen.

USA er verdens største økonomi, og tallene læses derfor som en strømpil for verdensøkonomien.

/ritzau/

Dagens Gossip