Analytikere er positive trods skuffende jobtal fra USA

Der er grund til optimisme, selvom det amerikanske arbejdsmarked skuffede fælt i december, hvor der kun blev skabt 74.000 nye job uden for landbrugssektoren.

Det mener både analytikere fra Sydbank og Nordea.

- Vi mener fortsat, at der vil være fremgang på det amerikanske arbejdsmarked i 2014, skriver mikroanalytiker fra Sydbank Kim Blindbæk.

- Det skyldes, at forbrugerne så småt er begyndt at bruge flere penge, arbejdsløsheden er faldet, og der er pæn fremgang på boligmarkedet. På den politiske side er der styr på finansloven for 2014, hvilket giver tryghed for private og virksomheder.

De blot 74.000 nye job er den svageste udvikling i tre år. Omvendt viser tallene, som blev offentliggjort fredag eftermiddag, at arbejdsløsheden faldt til 6,7 procent - det laveste niveau siden 2008.

Det skyldes dog primært, at mange amerikanere har forladt arbejdsstyrken.

- Men som udgangspunkt bakker de økonomiske nøgletal fra USA ikke den negative udvikling i arbejdsmarkedsrapporten op. Vi vurderer derfor, at den negative udvikling kan skyldes en kombination af to ting:

- For det første kan virksomhederne have været bekymrede for konsekvenserne af den amerikanske forbundsbanks nedtrapning af obligationsopkøb - der trods alt var forventet.

- For det andet kan vejret spille en rolle, da dele af USA har været ramt af hårdt vintervejr, påpeger Kim Blindbæk fra Sydbank.

I Nordea er vurderingen nogenlunde den samme.

- Vi er forsat af den opfattelse, at opsvinget har slået solidt rod i den amerikanske muld, skriver Helge J. Pedersen, Global Chief Economist i Nordea.

- Ledigheden nærmer sig den tolerancetærskel på 6,5 procent, som den amerikanske nationalbank, Fed, har sat for, at den vil overveje at sætte renten op.

- Banken har dog også udtrykt, at ledigheden skal være stabilt og solidt under dette niveau, skriver Helge J. Pedersen og påpeger ligesom sin kollega i Sydbank, at ledigheden primært er faldet, fordi arbejdsstyrken fortsat skrumper.

Af den grund mener de i Nordea heller ikke, at Fed vil sætte renten op før 2015.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip