Asylansøgere får kortere ventetid på samtaler

Skrevet af admin

17/12/2015

Mest læste i dag

Når man ankommer til Danmark som asylansøger, risikerer man at skulle vente et års tid på at komme til den første samtale hos Udlændingestyrelsen. Men den ventetid bliver nu lidt kortere.

Styrelsen ansætter cirka 40 nye medarbejdere for at kunne følge bedre med. Derudover flyttes omkring 20 medarbejdere til asylområdet fra andre områder. Dermed har Udlændingestyrelsen omkring 200 medarbejdere på asylområdet.

Det er planen, at alle asylansøgere, som allerede befinder sig i Danmark, vil have været til samtale hos Udlændingestyrelsen inden udgangen af juni, fortæller fungerende vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Morten Bo Laursen.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for asylansøgere forventes dermed i 2016 at være syv måneder.

- Vi vil jo altid meget gerne gøre det så hurtigt og ordentligt, som vi kan. Men når det bliver i det lag, så skyldes det først og fremmest, at der er kommet så mange asylansøgere her hen over efteråret, siger Morten Bo Laursen til Ritzau.

Det er politiet, der registrerer asylansøgerne, når de rejser ind i Danmark. Selve sagsbehandlingen - inklusive fastlæggelse af identitet, statsborgerskab og asylmotiv - foretages efterfølgende af Udlændingestyrelsen ved en eller flere samtaler.

Blandt de asylansøgere, der befinder sig i Danmark, har flere først fået tid til sådan en samtale i december 2016. Men nu bliver stort set alle de samtaler, der allerede var fastlagt i 2016, booket om.

Udlændingestyrelsen er også ved at flytte asylansøgernes skemaskrivning ud til asylcentrene. Indtil nu er asylansøgere fra centre i hele landet rejst til center Sandholm for at udfylde den skriftlige asylansøgning, men det forventes fremover at kunne klares fra det enkelte asylcenter.

Onsdag kunne Radio24syv berette, at den midlertidige asyl-teltlejr i Thisted de seneste tre uger har brugt 320.000 kroner på togbilletter til center Sandholm for at få behandlet deres asylansøgning. Det har fået flere lokale kræfter til at kræve sagsbehandlere i Thisted.

Morten Bo Laursen kan ikke bekræfte tallet, men han understreger over for Ritzau, at man løbende diskuterer tilstedeværelsen.

- Men jeg tror ikke, det er realistisk, at vi flytter sagsbehandlingen ud på de enkelte centre. Der er alt for mange tekniske hensyn og hensyn til samarbejde med Rigspolitiet og andre at tage, siger han og tilføjer, at der har været sagsbehandlere i Sønderborg, Langeland og Helsingør.

- Vi gør det, når vi synes, det giver mening.

I år er der til og med oktober registreret 13.425 asylansøgere i Danmark. Heraf ankom 6407 alene i september og oktober.

/ritzau/