Banker afviser tilsynskritik: Reglerne er komplicerede

Skrevet af admin

19/06/2016

Dagens topnyheder

Finanstilsynet har ovenpå de såkaldte Panama-papirer foretaget en undersøgelse af de danske bankers kontrol med, om der foregår hvidvask eller skatteunddragelse blandt deres kunder.

Søndag kom en foreløbig rapport over Finanstilsynets fund. Her skriver tilsynet blandt andet, at der i danske bankerne hersker en kultur, hvor overskud vægtes højere end at overholde reglerne for kontrol.

Bankernes fællesorganisation, Finansrådet, mener dog ikke, at tilsynsmanglerne skyldes en mangel på gode hensigter. Det siger direktør Ulrik Nødgaard.

- Det er helt usædvanligt, at der bliver investeret så mange ressourcer i at komme på plads, som bankerne gør nu, siger han.

- Vi har måske reelt undervurderet, hvor meget det kræver at komme på plads. Det hænger lidt sammen med, at kompleksiteten i de her regelsæt er kommet lidt bag på os.

Som eksempel på bankernes gode intentioner peger han på de danske bankers talrige indberetninger til Søik - også kendt som bagmandspolitiet.

- Sidste år indberettede vi over 300.000 mistænkelige transaktioner til bagmandspolitiet, hvor vores kunder var med i noget, der måske kunne være hvidvask eller skatteunddragelse.

Derfor mener Ulrik Nødgaard, at regeringens forslag om forhøjet bødestraf og en tydeligere placering af ansvaret bør suppleres af flere ressourcer til Søik.

- Vi er lidt bekymrede for, i hvor høj grad der bliver fulgt op på de indberetninger, siger han.

- Hvis man skal have en politisk diskussion om det her, er det relevant at kigge på, om bagmandspolitiet har de fornødne ressourcer til at følge op på alle de indberetninger, der kommer i dag.

Finansrådets direktør glæder sig dog over, at Finanstilsynet i deres rapport vurderer, at omfanget af hvidvask og skatteunddragelse i danske banker er begrænset.

Samme indtryk gav indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen udtryk for på et pressemøde søndag.

/ritzau/