Blair tror en afstemning om et frit Skotland er tæt på

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair tror, at det britiske nej til EU vil skabe et pres for en ny folkeafstemning om et uafhængigt Skotland.

- Det er en beslutning, som vil få enorme konsekvenser, siger han til tv-stationen Sky om resultatet af EU-afstemningen.

- Man vil få et øget pres for en ny folkeafstemning i Skotland under helt andre omstændigheder end den tidligere folkeafstemning (i 2014) blev holdt under, mener den tidligere Labour-premierminister.

Han tror, at mange vælgere vil opleve, at deres nej til EU ikke vil løse mange af de konflikter, som globaliseringen dybest set har skabt.

- Dette er tragedien i det. Det, som vi vil opleve i de kommende dage og uger, det er netop, at hvad folk troede var et svar på disse problemer, ikke i virkeligheden er et svar overhovedet, lyder hans vurdering.

55 procent af skotterne afviste ved folkeafstemningen i 2014 uafhængighed, mens 45 procent var tilhængere.

Ved folkeafstemningen torsdag stemte 62 procent af de skotske vælgere for at blive i EU, mens kun 38 procent var imod. Det samlede resultat for Storbritannien viste, at 52 procent ønskede at forlade EU, mens 48 procent ville blive i det europæiske samarbejde.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, sagde tidligere fredag, at hun vil arbejde hårdt på at holde Skotland i EU. Det kunne blive oplægget til en ny folkeafstemning om uafhængighed.

/ritzau/Reuters