Bødskov justerer omstridt forslag om fartbøder

Efter hård kritik af et nyt lovforslag om bøder til fartsyndere, der fanges af politiets fotofælder, har justitsminister Morten Bødskov (S) nu ændret i lovteksten.

Lovforslaget, der vil pålægge ejeren af en for hurtigtkørende bil at betale bøden, skal igennem førstebehandling torsdag i Folketinget.

- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, når der gives udtryk for bekymring over, om der er balance i forslaget. I lyset af kritikken har vi derfor lavet en række præciseringer i det endelige lovforslag, siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Stridens æble er det såkaldte betingede objektive ejeransvar, som betyder, at ejeren af en fartsyndende bil kan straffes, også selv om der har siddet en anden bag rattet.

For at ejeren skal slippe for straf, vil det kræve, at ejeren kan udpege den, som har kørt bilen, og at vedkommende erkender at være den egentlige fartsynder.

Det har vakt kritik, fordi det indebærer en risiko for, at en bilejer kan dømmes for en fartforseelse, selv om det er en anden, der har kørt bilen.

Med det ændrede lovforslag vil Morten Bødskov give bilejerne mulighed for at gennemse de billeder, som fotofælderne tager af fartforseelsen. Ifølge justitsministeren kan det hjælpe bilejeren, hvis:

- Han for eksempel er i tvivl om, hvorvidt han på gerningstidspunktet har kørt på den pågældende strækning, eller er i tvivl om, hvem der kan have ført køretøjet, siger Morten Bødskov.

I det justerede lovforslag vil det også være præciseret, hvordan en bilejer vil kunne gøre indsigelser mod bøden.

Baggrunden for at indføre det betingede objektive ejeransvar er, at 36.000 billeder fra politiets fotofælder sidste år blev kasseret, fordi man ikke kunne se ansigtet på føreren, selv om bilens nummerplade var synlig.

De bødepenge vil regeringen nu have kradset ind, og derfor skal bødeansvaret lægges over på bilejeren.

Lovforslaget vil alene gælde fartovertrædelser, som ikke kan udløse et klip i kørekortet.

/ritzau/

Dagens Gossip