Bølge af bombeangreb koster næsten 60 irakere livet

Et større antal bilbomber og selvmordsbomber eksploderede i de shiamuslimske kvarterer i hovedstaden Bagdad, hvor de ifølge nyhedsbureauet Reuters dræbte mindst 60 personer.

Sunnimuslimske oprørere med forbindelse til al-Qaeda er ifølge Reuters i færd med at vinde terræn i Irak, hvor deres mission er blevet styrket af borgerkrigen i nabolandet Syrien, og iagttagere frygter, at konflikten mellem sunni- og shiamuslimer i regionen skal udvikle sig til en sekterisk konfrontation mellem grupperne.

Tirsdagens angreb i Bagdad gik blandt andet ud over en politibase i den sydlige del af byen, da en selvmordsbomber kørte en lastbil frontalt ind i hovedkvarteret. En anden mand detonerede sin bombe på en restaurant, hvor en fremtrædende leder inden for politiet spiste.

»Jeg kørte i min taxa, da jeg pludseligt følte min bil ryste. Der var røg over det hele. Jeg så to lig ligge på jorden, folk løb rundt og skreg over det hele,« fortæller taxachaufføren Ali Radi, der oplevede et af bombeangrebene fra sin bil.

Irakkrigen begyndte kort før daggry i Bagdad torsdag den 20. marts 2003, da amerikanske luftangreb ramte hovedstaden. Kort efter kunne den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, den 19. marts 2003 fortælle amerikanerne, at landet havde besluttet sig for at angribe Irak.

Et årti efter at amerikanske og vestlige tropper har fjernet den daværende irakiske præsident, Saddam Hussein, fra magten, kæmper Irak stadig med oprørsgrupper og sekteriske uroligheder, som truer den skrøbelige stabilitet i landet.

Dagens Gossip