Børns Vilkår: Barnets tarv taber til kassetænkning

Når kommunerne skal spare og politiet skal afvikle betjentenes overarbejde, ender udsatte børn med at blive svigtet.

Det siger direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl, efter at Jyllands-Posten har beskrevet et kaotisk forløb med flere tvangsfjernelser for en søskendeflok på seks i Horsens.

- Gennem vores arbejde i landets kommuner kan vi desværre se, at der trods reformer stadig træffes mange beslutninger, som baserer sig mere på økonomiske hensyn end hensynet til barnets bedste, siger direktøren.

Efter at søskendeflokkens forældre var blevet anmeldt for vold, blev børnene tre gange tvangsfjernet for siden igen at blive sendt hjem til deres forældre. Det skyldtes, at forskellige myndigheder annullerede hinandens beslutninger.

Begge forældre er siden blevet idømt fængselsstraffe for vold, mens faren også er blevet dømt for seksuelle overgreb mod en af døtrene.

Også Knud Aarup, der er formand for Socialpolitisk Forening og tidligere direktør i Socialstyrelsen, mener, at børn ofte ender med at blive kastebolde i systemet.

- Uanset hvor meget vi de sidste mange år har skrevet, at det er barnets tarv, der er det vigtigste, så mislykkes det gang på gang, siger Knud Aarup, der inden den aktuelle sag selv har været socialchef i Horsens.

Sagen fra Horsens begyndte i 2012. Siden har Folketinget vedtaget den såkaldte overgrebspakke, som blandt andet har betydet, at der i hver region er blevet oprettet et børnehus.

Her er der ansat eksperter, som kommunerne skal konsultere, når der er mistanke om vold og overgreb.

- Med den erfaring og viden, der er opbygget i børnehusene, ville man efter min vurdering have undgået den lemfældige sagsbehandling, som man ser her, siger psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.

Men selv om Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår er enig i, at der er de rette intentioner i reformen, er han dog langt fra sikker på, at den har betydet ordentlige vilkår for udsatte børn.

- Man er nødt til at sikre sig, at der er nok til ressourcer til at gennemføre lovgivningen. Der bliver sparet rundt omkring, og der bliver sparet, så det går ud over børnene, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip