Bondo: Privat- og friskoler snupper folkeskolelærere

21 nye privatskoler slår i dag dørene op. År efter år åbner flere private skoler, og de tiltrækker ikke kun folkeskolens elever, men også folkeskolens lærere. Det er et problem, mener Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen.

- Det her kan blive en meget negativ og selvforstærkende spiral, fordi folkeskolerne kan blive nødt til at ansætte ikke-uddannede lærere, siger Anders Bondo om læreres flugt til privatskoler.

Ifølge Danmarks Lærerforening er det er særligt mange lærere i aldersgruppen 35-54, som forlader folkeskolen til fordel for de private skoler. Det er en gruppe, der ofte har meget erfaring, og det er derfor et stort tabt for folkeskolen.

- Det betyder, at rigtig mange års kvalificeret lærerarbejde forsvinder fra folkeskolen i fremtiden, siger Anders Bondo.

Ifølge Danmarks Lærerforening har mange folkeskoler problemer med at ansætte kvalificeret arbejdskraft, da antallet af ledige lærere er rekordlavt. Derfor er skolerne i skarp konkurrence, fordi lærerne kan vælge og vrage, som det passer dem.

Lærerforeningen mener, at privat - og friskoler har succes med at tiltrække lærerne, da de ofte tilbyder mere forberedelsestid. De er nemlig ikke omfattet af den omdiskuterede skolereform og er ikke tvunget til have heldagsskole.

- På folkeskolerne kan man som lærer stå time efter time og føle, at man ikke har mulighed for at forberede ordentlig undervisning. Det får lærerne til at søge væk, siger Anders Bondo.

Bondo mener, at det vil kræve politisk indblanding at løse problemet, men et skridt på vejen er at give kommunerne mere selvbestemmelse.

- Det er tydeligt, at det er mere attraktivt at være lærer i en kommune, hvor de har mulighed for lokalt at bestemme skoledagens længde, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip