Bono hylder sin helt Nelson Mandela

Ved Nelson Mandelas død har Bono mistet sit livs forbillede og U2-forsangeren reagerer hurtigt. Han hylder Sydafrikas tidligere præsident i Time Magazine.

Sangerens bevægende kronik blev offentliggjort på bladets hjemmeside få timer efter Mandelas død.

Den irske rockstjerne arbejdede sammen med Mandela i kampen mod AIDS og fattigdom - og er stolt over, at han kunne kalde den gamle statsmand sin ven. Han var også den største inspiration bag den beslutning, Bono traf som ganske ung om at ændre verden til det bedre.

»Når det gælder mit arbejde som aktivist, har jeg stort set gjort som Nelson Mandela sagde, siden jeg var teenager«, fortæller sangeren under overskriften »The Man Who Could Not Cry«.

Bono kalder sit idol »et kraftfuldt menneske og »en benhård realist«, som »havde evnen til at gå på kompromis uden at kompromittere sig selv«.

Han mindes også, at han engang afkrævede Mandela svar på, hvordan han bar sig ad med at få penge ud af tidligere fjender som Storbritanniens nu afdøde premierminister Margaret Thatcher. »Han fortalte mig, at Jernladyen, som var berømt for sin nærighed, personligt havde skænket hans fond 20.000 pund. »Jeg spurgte bare« grinede han og så sænkede han stemmen for at hviske, at gaven havde givet nogle af hans medarbejdere i ANC kvalme. De påpegede, at Thatcher havde forsøgt at knuse bevægelsen mod apartheid. »F.W.De Klerk forsøgte også at knuse vores folk som fluer og ham drikker jeg te med i næste uge. Han får regningen«, lød Mandelas svar«, skriver Bono.

Sangeren fortæller videre, at en af præsidentens medfanger på Robben Island engang betroede ham, hvilken bivirkning, Mandela havde med sig fra opholdet. Han arbejdede i kalkstensminerne uden at blive bitter eller blind, hvilket ofte sker efter mange år med genskin fra den kridhvide kalk. Mandela kunne stadig se, men hans tårekanaler var beskadiget, så han ikke kunne græde. Denne bemærkelsesværdige mand var ude af stand til at fælde en tåre i øjeblikke af sorg eller tvivl. Han blev opereret i 1994 og nu kunne han græde igen. I dag kan vi«, slutter Bono.

Den 95-årige Nelson Mandela sov ind i sit hjem uden for Johannesbug ved 20-tiden i aftes omgivet af sine nærmeste.

Dagens Gossip