Borgerlige partier skaber regeringskrise i Sverige

Den såkaldte decemberaftale, der sidste år gjorde det muligt for Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, at undgå valg i utide og holde det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna uden for indflydelse, er fredag aften erklæret for død.

Oppositionspartiet Kristdemokraterna var det første til at trække sin støtte til aftalen. Det skete ved en afstemning, hvor partileder Ebba Busch Thor blev stemt ned.

Siden har de øvrige tre partier i den borgerlige blok, Alliansen, meddelt, at de følger trop.

Aftalen var en udløber af den ret kaotiske situation, hvor Löfven kort efter at være blevet valgt fik problemer med at få sit budget igennem og derfor varslede nyvalg.

Men valget blev afblæst, da de fire centrum-højre partier i oppositionen og Löfvens regering garanterede gensidig støtte til hinandens budgetter frem til 2022 uanset hvem af dem, der måtte sidde på regeringsmagten.

Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra, siger ifølge svensk tv, at hendes parti ikke har i sinde at vælte regeringen.

- Jeg konstaterer, at decemberaftalen er ophævet, og det gælder så også for vores vedkommende.

- Jeg kommer ikke til at tage nogle initiativer til et mistillidsvotum på nuværende tidspunkt, og nyvalgssituationen bestemmer regeringen over, siger Batra ifølge svt.se.

Statsminister Löfven siger til nyhedsbureauet TT, at han er oprørt over bruddet.

- Sverige står over for nogle af de sværeste udfordringer i moderne tid. Krisen i skolen, den høje arbejdsløshed og flygtningekrisen skal håndteres med styrke. Det kræver nu, at de borgerlige partier står ved deres nye løfter og ikke, at de skaber yderligere parlamentariske blokeringer, siger Löfven.

Svensk tv's politiske kommentator Mats Knutson beskriver situationen som "et politisk brag".

– Decemberaftalen skulle gøre livet lettere for regeringen i Riksdagen. Den blev indgået i december med sigte på at holde i otte år. Det er intet mindre end en sensation, at Kristdemokraterna nu flår den i stykker. Det kaster svensk politik ind i en helt anden og meget usikker situation, siger Knutson til SVT Rapport.

/ritzau/

Dagens Gossip