Damprygere målløse og rystede over tilsværtning af e-cigaret

Dansk e-Damper Forening, DADAFO, er rystede over at Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse endnu engang benytter sig af videnskabeligt uredelige undersøgelser, for at tilsværte e-damp.

I går gik historien landet rundt om, at e-cigaretter skulle indeholde kræftstoffer. Det vakte bekymring Sundhedsstyrelsen, mens Kræftens Bekæmpelse krævede e cigaret med damp klassificeret som lægemiddel.

Læs gårsdagens historie: Undersøgelse påpeger kræftrisiko ved e-cigaretter

Hos DADAFO er man dog langt mere rolige omkring indholdet af den nye undersøgelse.

- Det er en ældre undersøgelse, som allerede nu har været gransket af vores egne researchere, vores internationale modstykker samt de forskere vi samarbejder med. Undersøgelsen er fyldt med fejl, faktisk er den så fejlbehæftet at vi er dybt rystede over, at Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse overhovedet har villet kommentere et videnskabeligt makværk af den type, uden først at checke de metoder der er anvendt, og undersøge konklusionerne grundigt, inden man udtaler sig, siger Dan B. Christensen fra researchudvalget hos DADAFO.

Læs også: 150.000 danskere bruger e-cigaret: Sundhedsstyrelsen fraråder

Foreningen har dog lavet en beregning på værdierne angivet i den franske analyse, og er kommet frem til et resultat der vækker undren hos DADFO:

- Umiddelbart viser resultaterne, at tallene som den franske analyse har udgivet angående mængden af stoffer fundet i undersøgelsen, at indholdet ligger under de danske grænseværdier for stoffer i luft. Men da der mangler så mange vigtige informationer, kan vi ikke være sikre. Men Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse har et forklaringsproblem, når man vælger at bruge så fejlbehæftet materiale i sin begrundelse for modstand, fortæller Dan B. Christensen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Det er dog ikke første gang at DADAFO påpeger, at Kræftens Bekæmpelse benytter videnskabeligt uredelige undersøgelser.

Tidligere på året gjorde DADAFO med en videoforklaring opmærksom på, at BfR - det tyske risikovurderingsinstitut (Bundesinstitut für Risikobewertung), havde brugt tal fra en undersøgelse hvor man havde misbrugt e-cigaretten i testen så den var brændt sammen, og derfor afgav så høje målelige værdier af potentielt farlige stoffer.

Læs også: Dansk e-Damper Forening: E-cigaretter er ufarlige

DADAFO mener det er iøjefaldende, at Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse, udtaler at man bør klassificere e-væsker som lægemidler:

- Det undrer os kraftigt, at man i Kræftens Bekæmpelse tilsyneladende ved så lidt om e-damp, at man ikke er klar over at e-damp allerede er klassificeret som lægemiddel i Danmark. Vi håber da meget, at de refererer til den kommende EU-afstemning på området og at Kræftens Bekæmpelse nu endelig står frem og offentligt giver udtryk for, at de er på linje med medicinalindustriens indstilling, siger Dan B. Christensen og fortsætter:

- At et lægemiddel defineres ud fra tilstedeværelsen af bivirkninger synes vi umiddelbart var lidt underligt, men med tanke på listen over de mange bivirkninger via nikotinerstatnings produkterne fra Nicorette/Nicotinell som er lægemiddel klassificeret, giver det måske mening for Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: E-cigaretter kan ende på apoteker

Den 10. september samles Europaparlamentet til plenarsamling i Strasbourg, hvor blandt andet revideringen af TobaksProduktDirektivet skal diskuteres og måske vedtages.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip