Danske diplomater skal vinke farvel til Europa

En række danske embedsmænd i de europæiske hovedstæder skal til at pakke kufferten.

Torsdag fremlægger en refleksionsgruppe, der har været nedsat af Udenrigsministeriet, en rapport om fremtidens udenrigstjeneste.

Her er hovedkonklusionen, at ambassader i de europæiske hovedstæder må lade livet, for at Danmark i fremtiden skal være stærkere til stede i de nye vækstlande.

- Verden ændrer sig lynhurtigt, og vi skal sørge for, at vi er til stede de steder, hvor Danmark har interesser, der skal varetages, siger fungerende udenrigsminister Nick Hækkerup (S) og fortsætter:

- Der er nye lande, der fylder meget økonomisk og politisk. Det betyder, at vi skal være mere ude i den store verden hos de her vækstøkonomier og mindre i det klassiske Europa.

Danmark har i dag 74 ambassader rundt omkring i verden. Ministeren vil dog ikke sætte navne på, hvilke ambassader der skal lukkes.

- Nu starter vi en debat. Regeringen har ikke en låst dagsorden, og jeg kan ikke sige, at det er præcist her, der skal fjernes en medarbejder, siger han.

I september nedsatte Udenrigsministeriet en refleksionsgruppe. På forhånd var det bestemt, at det skal være billigere at drive Danmarks ambassader.

- Vi skal have mest muligt ud af skattekronerne. I dag er vi nogle steder, hvor vi ikke får nok ud af de midler, vi brugere, siger Nick Hækkerup.

Selvom Danmark altså satser mindre på Europa, skal man ifølge reflektionsgruppen være stærkere til stede i EU. Blandt EU-landene har Danmark den fjerde mindste repræsentation i Bruxelles.

Regeringen venter at tage en endelig beslutning om den nye struktur for det danske diplomati i starten af det nye år.

/ritzau/

Dagens Gossip