Danske job flytter til Polen med EU-støtte

Skrevet af admin

13/02/2014

Dagens topnyheder

Fem store, danske virksomheder har modtaget i alt 111 millioner kroner i støtte fra EU's såkaldte strukturfonde til at skabe nye arbejdspladser i Polen.

Samtidig har de nedlagt arbejdspladser og lukket fabrikker i Danmark.

Det afslører opgørelser fra det polske Ministerium for Regional Udvikling, som Fagbladet 3F har gennemgået.

Fiskegiganten Royal Greenland er en af dem. Firmaet har fået 53 millioner kroner fra EU til en ny fabrik i Koszalin i Polen. Hertil flyttede virksomheden i 2008 og nedlagde 110 arbejdspladser på filetfabrikken i Glyngøre, som lukkede.

Også Carlsberg, Flügger, Skiold og LM Wind Power har flyttet job fra Danmark og modtaget millioner i støtte fra EU.

Men den form for EU-støtte kan være ulovlig, vurderer lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i EU og Østeuropa Søren Riishøj.

- Hvis der er nedlagt arbejdspladser i Danmark, der er flyttet ud, og de har fået støtte til det, så er reglerne brudt, siger han til Fagbladet 3F.

Hverken Royal Greenland eller maskinproducenten Skiold ønsker at kommentere eller forklare, hvorfor de har modtaget EU-støtte til job, der er flyttet til Polen.

Carlsberg, Flügger og LM Wind Power erkender de har modtaget EU-støtte til aktiviteterne i Polen. Men de afviser, at pengene er gået til udflytning af danske arbejdspladser.

3F's industriformand Mads Andersen er dog rasende over EU-støtten.

- Det er noget svineri, hvis man bruger EU-penge til at flytte industrijob til Polen. Når det bliver direkte støttet at flytte job ud af landet, så siger vi stop, siger Mads Andersen ti Fagbladet 3F.

Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, mener, at regeringen bør rejse sagen i Bruxelles.

- Jeg har intet imod støtte til vækst og beskæftigelse i andre EU-lande. Men organiseret økonomisk EU-støtte til bevidst social dumping er totalt uacceptabelt. Regeringen bør kræve øjeblikkelig stop for, at EU giver vores skattekroner videre til slagtning af danske arbejdspladser, siger hun.

/ritzau/