Danske personoplysninger er billigt til salg på nettet

Skrevet af admin

03/01/2016

Dagens topnyheder

Med lidt teknisk snilde er det let at købe sig til danske personoplysninger på det sorte internetmarked.

For blot 98 kroner og nogle klik på internettet har Politiken således købt en dansk kvindes personoplysninger på det sorte marked. Hendes fulde navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer, kodeord til en række hjemmesider, dankortoplysninger og sågar ip-adressen på hendes computer.

Med de oplysninger ville avisen uden problemer kunne købe varer for tusindvis af kroner for hendes penge, inden hun kunne nå at spærre sit dankort.

Det skriver Politiken søndag.

Kvinden er langtfra den eneste dansker, der intetanende har sine personoplysninger liggende til salg på internettet.

På den illegale markedsplads AlphaBay, der ligger på det såkaldte darknet - det mørke internet - er der hele tiden tusindvis af personoplysninger til salg, og flere sælgere reklamerer specifikt med danske identiteter.

Kvinden ved ikke, hvordan hendes personlige oplysninger er havnet i hænderne på kriminelle.

Men oftest er det ikke borgernes egen skyld, siger eksperter og myndigheder, for de fleste oplysninger er stjålet fra netbutikker af hackere. Og på grund af det enorme udbud ligger prisen oftest på under 100 kroner for et sæt identitetsoplysninger.

Bliver man offer for identitetstyveri eller dankortsvindel, dækker banken som udgangspunkt det tabte beløb.

En stor del af politiets problemer med at fange it-kriminelle skyldes ikke mindst, at de på det mørke internet ofte kan bevæge sig frit helt ude af politiets søgelys. Det mørke internet kan nemlig kun tilgås med internetbrowseren Tor, der anonymiserer brugerne, og alle betalinger på illegale markedspladser som AlphaBay foregår med den virtuelle valuta bitcoins, der er svær at spore.

Alene i 2014 år vurderes over 34.000 danskere at have været udsat for misbrug af id-oplysninger, mens knap 75.000 danskere har været udsat for misbrug af betalingskortoplysninger på internettet.

Det viser en kortlægning af internetkriminalitet udarbejdet i 2015 af Det Kriminalpræventive Råd og Københavns Universitet.

Men hvor mange af dem der handles på sorte markeder som AlphaBay, kender myndighederne ikke omfanget af.

/ritzau/