Danskere i de rige kommuner tjener stadig flest penge

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

I Ærø Kommune er der grund til at juble.

I hvert fald er indkomsten i kommunen steget det seneste år med 3,6 procent. Det samme gælder for den fynske kommune Kerteminde. Her er indkomsten steget med 2,8 procent.

Det viser beregninger fra Danske Bank, som via de nye indkomsttal fra Danmarks Statistik har set på udviklingen i 2014 på kommunalt niveau.

Og tallene afslører, at indkomstvæksten er blevet mere ligeligt fordelt over hele landet, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

- Der var indkomstfremgang på tværs af landet i langt de fleste kommuner. Selvfølgelig er fremgangen ikke lige stor i hver kommune, og tendensen er, at fremgangen er størst i de kommuner, hvor indkomsterne i forvejen var størst, siger han til Ritzau.

For tallene viser også, at allerede velstående kommuner som Lyngby-Taarbæk og Rudersdal i Nordsjælland oplever størst fremgang. Her var der en indkomststigning på henholdsvis 5,6 procent og 4,3 procent.

Det er altså i de velstående kommuner i hovedstadsområdet, hvor der både har været lønstigninger og jobvækst. Men det har der dog også været andre steder, siger Las Olsen:

- Faktisk er nogle af de mindre velstående kommuner kommet ind på top ti-listen for den største fremgang.

Tallene fra Danmarks Statistik viser dog overordnet, at uligheden i Danmark stiger, og at flere danskere er i risiko for fattigdom. Og ifølge Las Olsen er der også en generel tendens til, at de høje lønninger stiger mere end de lave.

- Der er kommuner, der har direkte tilbagegang i indkomsten, men man skal også være opmærksom på, at de her tal godt kan spille en et puds.

For eksempel skal silkeborgenserne ikke være forskrækket over at se deres kommune på toppen af listen over kommuner med størst tilbagegang.

- Det er ikke, fordi arbejdsmarkedet har udviklet sig langt dårligere her i end resten af landet. Det afspejler, at der har været et stort fald i formueindkomsten i Silkeborg, og det er formentlig en eller nogle få, der påvirker tallene, siger Las Olsen.

/ritzau/