De er begge stærke ledere i Iran - og helt uenige

Skrevet af admin

20/03/2016

Dagens topnyheder

Irans to mest mægtige mænd bød på hver deres forhåbninger til fremtiden, da landet søndag fejrede det persiske nytår. Den åndelige leder ayatollah Khamenei opfordrede til, at Iran skal klare sig selv, mens præsident Hassan Rouhani ønsker mere samarbejde med resten af verden.

I de såkaldte Nowruz-taler så de to ledere tilbage på det forgangne år, hvor det lykkedes at forhandle sig frem til en atomaftale med USA og stormagterne, som skal forhindre, at Iran erhverver sig atomvåben.

Men mens Rouhani talte om, at en tilnærmelse til resten af verden er vejen til økonomisk fremgang, så talte ayatollahen om "modstandsøkonomien", hvor Iran skal kunne klare sig uden andre.

Det understreger en fundamental uenighed mellem de to ledere om, hvad der skal være Irans fremtid, selv om de begge betoner deres loyalitet over for principperne i den islamiske stat.

- Jeg er sikker på, at med samarbejde og flere anstrengelser her i landet og et konstruktivt engagement med verden, så kan vores økonomi blomstre og udvikle sig, sagde Rouhani på den første dage i det iranske år 1395.

I stedet talte Khamenei om sin "modstandsøkonomi", hvis mål er at mindske landets sårbarhed over for, hvad landets "fjender" kan finde på. Det er i denne sammenhæng USA og dets allierede.

Den 76-årige ayatollah har vedvarende advaret mod at tillade nogen form for vestlig indflydelse i at påvirke Iran. Han sagde fornyligt, at de mange udenlandske forretningsfolk, der er væltet ind i landet efter atomaftalen, ikke har gavnet den iranske økonomi.

Ayatollahen er ubestridt den mest magtfulde person i Iran, men det er præsident Rouhani og hans støtter, der vandt mest ved det iranske parlamentsvalg i sidst måned.

De fleste af de internationale sanktioner mod Iran blev ophævet i januar.

/ritzau/Reuters