De Konservative accepterer pause til F-16-fly

Selvom De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, helst ser, at Danmark fortsætter kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat, mener han, at man er nødt til at give personale og udstyr på F-16-flyene en pause fra slagmarkerne i Irak.

- Vi er nødt til at respektere, hvordan ressourcesituationen er. Vi kan ikke bede om noget, der er umuligt, siger Rasmus Jarlov til Ritzau.

Dermed bløder forsvarsordføreren op i forhold til sidste måned, hvor tonerne var noget hårdere.

- Det er pinligt, hvis det danske forsvar ikke kan klare at have syv kampfly udsendt til Kuwait til missioner mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS), sagde Rasmus Jarlov som reaktion på et opråb fra jagerflypersonalet til regeringen.

Selvom Jarlov vil give F16-personalet og kampflyene en pause, mener han, at Danmark forsat skal deltage i kampen mod IS på anden vis.

- Vi skal vi have en diskussion om, hvordan vi bedst muligt kan bidrage fra dansk side uden F16-flyene. Vi er åbne over for regeringens forslag om et radarbidrag, men vil også overveje andre muligheder. Vi venter på forsvarets anbefalinger, siger Rasmus Jarlov.

Personalet ønsker missionerne i Irak stoppet, når det nuværende politiske mandat udløber til oktober.

Deres begrundelse er, at de gamle F-16- fly er voldsomt slidte og slår revner, og at reparationerne af dem og langvarig udsendelser er ved et slide et underbemandet fly personale op.

Tirsdag havde det udsendte personale besøg af forsvarsminister Carl Holst (V). Ministerens melding var, at Danmark næste år skal være klar til at sende kampfly af sted på nye bombetogter mod Islamisk Stat i Irak.

- Omkring medio 2016 tror jeg, det er realistisk, at man fra koalitionen vil efterspørge danske kampfly. Og at man herhjemme vil vurdere, at det militærfagligt er forsvarligt at sende dem af sted igen, sagde Carl Holst .

På samme tid og sted anbefalede forsvarschef Peter Bartram en pause på minimum et år.

/ritzau/

Dagens Gossip