Den Europæiske Centralbank holder renten i ro

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder torsdag den ledende rente, refirenten, på 0,0 procent. Det svarer til forventningerne i markedet.

Også indskudsrenten fastholdes på -0,4 procent.

På et pressemøde løfter centralbankchefen for ECB, Mario Draghi, sløret for en lille opjustering af forventningerne til væksten og inflationen i eurozonen i 2016. For 2017 fastholdes prognosen, mens forventningen til 2018 skrues en smule ned.

I 2016 venter ECB nu en BNP-vækst på 1,6 procent af BNP i eurozonen mod den tidligere forventning på 1,4 procent.

Forventningerne til væksten i 2017 er uændrede på 1,7 procent, mens estimatet for 2018 er reduceret en smule til 1,7 procent fra 1,8 procent.

Det er blandt andet lokal efterspørgsel, der hjælper væksten på vej, mens et for lavt tempo i implementeringen af strukturelle reformer i de enkelte eurozone-lande trækker nedad, lyder det fra ECB's topchef, Mario Draghi.

- Hvis vi skal høste de fulde effekter af de pengepolitiske tiltag, skal andre politiske områder hjælpe til. Strukturelle reformer er nødvendige i alle euroområdets lande, siger Mario Draghi på torsdag eftermiddags pressemøde i ECB.

ECB kom i marts med en omfattende pakke, der skulle hjælpe med at få gang i den europæiske økonomi. En del af pakken involverer opkøb af virksomhedsobligationer, som endnu ikke er blevet sat i værk.

Ifølge Mario Draghi vil den del af pakken begynde 8. juni.

På spørgsmålet om, hvad effekten af Storbritanniens mulige farvel til EU-samarbejdet vil blive, svarer Draghi kortfattet, at ECB er parat til udfaldet af afstemningen i juni, lige meget hvad det måtte blive.

ECB-chefen vurderer dog, at samarbejdet gavner både Storbritannien og EU, og at briterne derfor "bør" blive i EU.

/ritzau/

Dagens Gossip