Der er færre pædagoger i kommuner med udsatte børn

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

En lang række af landets kommuner har flere udsatte børn end landsgennemsnittet og samtidig en normering i daginstitutionerne, der ligger under gennemsnittet.

Det skriver Politiken på baggrund af en ny rapport, der for første gang har kortlagt, hvilke kommuner der både har mange udsatte og få pædagoger.

Det gælder blandt andet for Frederikshavn, Hjørring, Lolland og Faxe. Disse kommuner har i gennemsnit en normering på 7,3 barn per voksen i børnehaven og 4,2 barn i vuggestuen. Landsgennemsnittet for normeringer er 6,6 barn per voksen.

Rapporten er lavet af Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse, for pædagogernes fagforening Bupl.

Daginstitutionerne er på den måde med til at forstærke den sociale ulighed, mener Mogens Nygaard Christoffersen, børne- og familieforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Når de sårbare børn udsættes for en dårlig kvalitet, uddyber man forskellene mellem de sårbare børn og de robuste børn.

- Det er jo ikke hensigten med de offentlige dagtilbud. De skulle derimod mindske forskellene, så de sårbare børn er på niveau med deres jævnaldrende, siger han til Politiken.

Formanden for Bupl, Elisa Bergmann, er bekymret over, at "der er så stor forskel fra kommune til kommune" og mener, at regeringen bør indføre sociale normeringer eller en minimumsnormering, som er et loft for, hvor mange børn der må være per voksen.

Det afviser undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) dog over for Politiken:

- Vi er et af de lande, der bruger flest penge, 25 milliarder kroner årligt, men der er variationer. Og det ligger i, at der er et kommunalt selvstyre. Det er kommunernes ansvar at sikre kvalitet for pengene, siger hun.

/ritzau/