Diplomater samarbejder med NSA om spionage

Skrevet af admin

06/02/2014

Dagens topnyheder

NSA har opbygget et globalt overvågningssystem, der retfærdiggøres med, at det er nødvendigt af hensyn til den nationale sikkerhed og krigen mod terror, men som også bruges til at fremme amerikanske interesser i internationale forhandlinger.

Dokumenter fra de seneste års store læk fra USA's diplomati og efterretningstjenester viser, at en række forskellige led i USA's centraladministration er med til at muliggøre spionagen, skriver Information.

Samarbejdet er så omfattende, at en ekspert i NSA's arbejde opfordrer til forsigtighed i omgangen med amerikanske embedsmænd og diplomater.

- Enhver diplomat skal forstå, at hvis man giver sit visitkort med personlige data til en amerikansk embedsmand, så kan det havne på steder, man ikke selv ønsker, siger James Bamford til Information.

Han er en af verdens førende kendere af NSA, som han har skrevet tre bøger om.

Information kunne i sidste uge afsløre, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har spioneret mod COP15 forhandlingerne og tilsyneladende også imod de danske forberedelser til det, der er blevet kaldt det vigtigste topmøde siden Anden Verdenskrig.

Et NSA-dokument fra 2009, lækket af Edward Snowden, viser konkret, at amerikanerne op til klimatopmødet spionerede mod centrale landes forberedelser for at kunne "forsyne beslutningstagere" med oplysningerne ved de vigtige forhandlinger i København.

Men spionagen mod det danske topmøde er langtfra et enkeltstående eksempel på, at USA har bragt sin overvågning langt ind på diplomatiets og de internationale forhandlingers område.

Et andet lækket dokument fra Snowden viser, at NSA allerede i 2007 spionerede mod andre lande på klimaområdet for at holde beslutningstagerne orienterede om det pres, som amerikanerne var ved at komme under på grund af landets høje CO2-udledning.

/ritzau/