Dødeligheden blandt unge diabetikere er 5 gange højere end forventet

Unge i alderen 15 til 39 år med diabetes har en overdødelighed på omkring fem gange så meget, som man eller kunne forvente blandt andre i samme alder.

Vi ved dog ikke, hvorfor tallene er så meget højere, siger overlæge og professor Anders Green, som har mange års erfaring med diabetesforkning til Dagens.dk.

Læs også: Mænd og sundhedssektoren skal være bedre venner

Han siger, at problemet med dødeligheden blandt de unge diabetikere drukner lidt i fortællingen om de ældre.

- Dødelighedsmønstret ved diabetes præges ofte af de ældre patienter, hvor vi har set en positiv udvikling med faldende dødelighed, og de ældre udgør også en meget større gruppe, siger han og uddyber:

- Men det er en udfordring, at når ét ungt menneske dør med diabetes, så er det en større ulykke, end når en på 85 dør med diabetes.

Flere unge fundet døde alene i deres seng

Dødeligheden blandt ældre med diabetes er støt faldet, men det er ikke det samme billede for de unge.

- Der er ikke noget oplagt fald i dødeligheden af unge diabetikere, forklarer han.


Han uddyber, at tallene er lave, for de unge, så at man kan ikke nødvendigvis tillægge en mindre stigning eller fald den store statistiske betydning i det hele taget.

- Man kan bare slå fast, at der er en markant overdødelighed blandt unge diabetikere, som vi ikke kender årsagen til, og denne overdødelighed er et stort problem. Hver gang et ungt menneske eller et barn dør, så har det store konsekvenser.

Anders Green er selv med i et projekt, der undersøger, hvordan de unge med diabetes er døde, så man kan komme nærmere en årsag.

Læs også: Mange børn er ramt af epidemi, der hærger Danmark lige nu

Resultaterne vil komme om nogle måneder. Indtil de er klar, kan man bare gisne om, hvorfor dødeligheden er så høj blandt unge med diabetes.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip